Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Makelaarsvereniging NVM publiceerde onlangs de cijfers over de huizenmarkt gedurende het tweede kwartaal van dit jaar. Dat de krapte in de woningmarkt zou doorzetten hadden we wel voorzien. Dat de gemiddelde waarde van een woning nog verder zou stijgen hadden we ook verwacht. Dat dit gebeurde met bijna 20% ten opzichte van een jaar geleden is wel heel opvallend. De NVM houdt vanaf 1995 de woningmarktcijfers bij, en een dergelijke hoge stijging is sindsdien nog niet voorgekomen.

Kijken we naar onze regio, dan ervaren wij zelf ook grote prijsstijgingen en krapte in het woningaanbod. Gemiddeld zijn in Leiden de prijzen met 19,9% gestegen. Het aantal verkochte woningen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is gedaald met 13%. In vergelijking met Woerden is dat opvallend, daar daalde het aantal verkochte woningen met meer dan 30%. 

Die hoge daling is te verklaren doordat veel mensen vorig jaar bang waren dat de pandemie ook een crisis in de huizenmarkt teweeg zou brengen. Zij hebben toen versneld hun woning in verkoop gezet om er een goede prijs voor te krijgen. Dat is ze ook gelukt. Het gevolg is dat er in de eerste helft van dit jaar veel minder huizen in verkoop zijn gekomen en nu lopen de prijzen nog verder op.  

Dat komt onder meer omdat de woningprijzen in steden als Utrecht en Leiden hoog zijn, veel hoger dan in de omringende plaatsen. De mensen die daar hun eigen huis of appartement duur verkopen, kunnen makkelijker overbieden op een – vaak grotere – woning in een omliggende plaats. Zo zijn zij, ondanks hun hoge bod, toch nog voordeliger uit dan dat ze eenzelfde soort huis zouden kopen in de stad.  

Nieuwbouw is de oplossing

Net als vorig kwartaal onderschrijven wij de oproep van NVM-voorzitter Onno Hoes, die aangeeft dat het hoog tijd is dat de politiek zich inzet om de woningmarkt te stabiliseren. Er moeten snel meer woningen gebouwd worden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het proces om überhaupt te kunnen bouwen langdurig, intensief en complex is.

Gelukkig zijn onze nieuwbouwmakelaars betrokken bij de ontwikkeling van veel projecten die al in verkoop zijn of binnenkort in verkoop komen. Benieuwd om welke projecten het gaat? Kijk gerust eens op fidesnieuwbouw.nl.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden