Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De overwaarde op uw huis kunt u nu al besteden

Als u kunt aantonen dat de waarde van uw woning is gestegen ten opzichte van het moment dat u de hypotheek afsloot, dan heeft u een overwaarde op uw huis. Natuurlijk kunt u deze overwaarde inzetten voor de financiering van een aankoop van een nieuwe woning. Maar ook als u niet van plan bent te verhuizen, kunt u de overwaarde goed besteden. René Verlaan van Opmaat Financieel Adviseurs zet vijf mogelijkheden voor u op een rij.

1 – Korting op hypotheekrente

Heeft u destijds een hypotheek afgesloten voor 100% van de waarde van de woning? Dan betaalt u het maximale rentepercentage, want de bank neemt het hoogste risico. Doordat uw woning inmiddels meer waard is geworden, dekt de hypotheek minder dan 100%. Afhankelijk van de hoogte van de waardestijging en de voorwaarden van de geldverstrekker is het mogelijk dat u nu in een lagere rente categorie uitkomt, en dus minder hypotheekrente hoeft te betalen. Dat is zeker een onderzoekje waard!

> Woningwaarde berekenen

 

 

2 – Aankoop van een tweede woning

Als u geen volledig pensioen kunt opbouwen, of om andere redenen wilt investeren, is het mogelijk de overwaarde te gebruiken voor de financiering van een tweede woning. U kunt deze woning verhuren waardoor u extra inkomsten heeft. Of kiest u voor een recreatiewoning voor eigen gebruik, eventueel in combinatie met verhuur? Dan heeft u er zelf ook nog plezier van.

> Bekijk ons woningaanbod

3 – Bijdrage voor een woning voor uw kind(eren)

Het is voor starters vandaag de dag niet makkelijk om een eigen huis te kopen. U kunt uw kind(eren) een handje helpen door een lening af te sluiten tegen een lage rente met de overwaarde van uw huis als onderpand. Vervolgens kunt u hen een lening aanbieden tegen hetzelfde lage tarief of een bedrag schenken, mits dit binnen de fiscale vrijstelling valt.

 

 

4 – (Duurzame) renovatie of verbouwing

Heeft u achterstallig onderhoud, of wilt u uw huis verbouwen? Dan kunt u de overwaarde van uw woning inleggen in een bouwdepot. Dit is een financieringsvorm waarbij de bank het bedrag beheert tegen een lage rente om uw bouwgerelateerde rekeningen van te betalen. Wilt u uw woning verduurzamen? Dan zijn er vaak nog interessante aanvullende voordelen waar u gebruik van kunt maken.

5 – Extra potje voor gepensioneerden

Een aantal banken geeft senioren die van plan zijn in hun huis te blijven wonen, de mogelijkheid het bedrag uit te keren tegen een bepaalde rente. Met dit geld kan de woning levensloopbestendig worden gemaakt, of er kan maandelijks een bedrag worden uitgekeerd als aanvulling op het pensioen. Op deze manier heeft u een extra potje, zonder dat u uw huis hoeft te verlaten. Deze regeling heeft wel wat haken en ogen, dus laat u vooral goed adviseren.

Wilt u weten hoe u de overwaarde van uw woning het beste kunt besteden? Neem contact op met Opmaat Financieel Adviseurs.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden