Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De makelaar en het financiële papierwerk

Wanneer u via ons een woning koopt, verkoopt of aanhuurt, hebben wij veel persoonlijke gegevens van u nodig om u volledig van dienst te kunnen zijn. Dit gaat verder dan uw huidige adres en contactgegevens. Wij vragen bijvoorbeeld ook naar uw financiële situatie, wat u mogelijk als vervelend kunt ervaren. Dat vinden wij jammer, maar het is wel nodig. Makelaar Martijn Verbeek Wolthuys legt uit:

Om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, is er de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet heeft als doel het financiële stelsel van Nederland te beschermen. Een groot aantal branches is als poortwachter aangewezen en moet dus aan de verplichtingen van de Wwft voldoen. Alle poortwachters bevinden zich in beroepsgroepen die veel in aanraking komen met financiële transacties. Pogingen tot witwassen of terrorismefinanciering gebeuren meestal in het werkveld van de poortwachters. Bij poortwachters kunt u denken aan banken, financiële adviseurs, notarissen en makelaars.

De rol van een poortwachter

De poortwachtersrol betekent simpelweg een verantwoordelijkheid om extra scherp te zijn op Wwft-gerelateerde risico’s, door het uitvoeren van controlerende werkzaamheden. Wanneer wij voor u een woning mogen aankopen, verkopen of aanhuren, zijn wij verplicht u allerlei vragen te stellen over de herkomst en omvang van uw eigen middelen. Ook als u bijvoorbeeld een schenking of een erfenis heeft ontvangen. Een verdachte transactie moeten wij als poortwachter melden.

Wanneer u aan ons vraagt hoe wij het vinden om deze verplichte vragen te stellen, dan zult u merken dat wij het ook niet prettig vinden. Bij Fides makelaars zijn wij bezig met Woondromen waarmaken. Dat kan alleen als er tussen u en ons makelaars een klik is op basis van vertrouwen en dat je iets wilt betekenen voor elkaar.

Schone samenleving

De overheid leeft een schone samenleving na waarin geen geld wordt witgewassen of vastgoed wordt gefinancierd met crimineel geld. De verplichting van het invullen en opgeven van de herkomst eigen middelen heeft een afschrikkend effect op kwaadwillende en alleen al het signaal is perfect op de lange termijn voor het eigen woningbezit. Wij zien in dat het goed is als de vastgoedbranche schoon is en werken dus mee aan deze uitvoering.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden