Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Gezond boerenverstand en de woningmarkt

Blog van Martijn Verbeek Wolthuys

Zodra de NVM verslag doet van de kwartaalcijfers van de woningmarkt is het voorpaginanieuws. Toch is het nieuws zelf niet meer zo verrassend: er komen minder huizen in verkoop en de prijzen stijgen. Wat menigeen nog wel verbaast is de hoogte van de stijgingen, er is nu zelfs een landelijke prijsstijging van 20% ten opzichte van vorig jaar, aldus de NVM. De gemiddelde prijs van een koopwoning bedraagt inmiddels meer dan €410.000. Dat zijn indrukwekkende cijfers.

Het is wel duidelijk dat de woningmarkt volledig is ontwricht. Een starter kan vandaag geen woning kopen en het verschil tussen rijk en arm wordt alleen maar groter. Hier moet snel verandering in komen, maar hoe? 

Doorstroming stokt

Een van de grote problemen in de hedendaagse woningmarkt is dat de doorstroming stokt. Niemand durft zijn eigen huis te verkopen voordat er een nieuwe woning is gekocht. Heel begrijpelijk, maar het helpt de woningmarkt op geen enkele manier. Iedereen wacht immers op elkaar en dan is er geen beweging meer in te krijgen. 

Daar komt nog bij dat de pandemie zichtbaar heeft gemaakt hoe belangrijk de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving is. Dat uit zich in de stijgende belangstelling voor meer ruimte in en om het huis, en wonen buiten de stad. Niet voor niets zijn de extra werkkamer – om comfortabel thuis te kunnen werken – en het wonen in landelijk gebied nu razend populair. We waren eraan gewend dat vrijstaande woningen in het buitengebied behoorlijk lang te koop stonden, maar nu daalt ook bij deze categorie de verkooptijd fors. 

Prijzen stijgen het hardst in nieuwbouw

We hebben er al eerder aandacht aan besteed in onze nieuwsberichten: de enige oplossing voor het stabiliseren van de woningmarkt ligt in de snelle bouw van nieuwe woningen. Maar daar lopen we in Nederland toch tegen een paar muren op. Het stikstofvraagstuk en het stoppen van bouwen in of bij Natura2000 gebieden zijn gegevens waar we niet omheen kunnen. Dat betekent dat er in de beschikbare gebieden dichter op elkaar wordt gebouwd, hoogbouw dus, in zowel steden als dorpen. Nu we weten dat mensen tegenwoordig zoeken naar meer ruimte en vrijheid, stuiten deze plannen op weerstand.

Verder merken wij nu elke dag in de praktijk dat de prijzen van nieuwbouwwoningen ook hard omhoog gaan. Misschien nog wel meer dan die van de bestaande woningen, ook al blijkt dit nog niet uit de gepubliceerde cijfers. Pas als de projecten die nu wij in verkoop hebben verkocht zijn, worden deze cijfers meegerekend. Dit wordt voor u zichtbaar over drie tot twaalf maanden. De prijsstijgingen in de nieuwbouw worden veroorzaakt door de snel stijgende kosten van grondstoffen en het gebrek aan bekwame bouwvakkers. Inmiddels is de gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning de € 450.000 al gepasseerd.

Oorverdovend alarmsignaal

Vandaag de dag wordt fors overboden op zowel nieuwe als bestaande woningen. Dit is een nieuw en onwennig fenomeen waar de markt eigenlijk een oorverdovend alarmsignaal mee afgeeft. Er is een tekort aan woningen, misschien nog wel groter dan wij nu allemaal denken. Vanuit de onstuitbare vraag in de markt zou het zo maar kunnen dat prijzen van woningen in een paar jaar tijd met nog eens 50% stijgen. Nu worden woningprijzen door meerdere factoren bepaald, dus mijn voorspelling hoeft niet waar te zijn. De weg naar de toekomst kan immers allerlei nieuwe invloedrijke factoren met zich mee brengen. Maar toch: als de helft waar is, dan is dat nog steeds heel veel. Zet dat af tegen de inflatie van afgerond 2% en dan wordt direct duidelijk dat dit op termijn geen stand kan houden. Maar waar ligt dan dat omslagpunt of wat is de dag dat het hoogtepunt is bereikt? Niemand weet het; er bestaat geen klok die geluid wordt als het keerpunt is bereikt…

Gezond boerenverstand

Gezond boerenverstand zegt: dit houdt geen stand. Gezond boerenverstand zegt ook dat waar krapte is, de markt de prijs opdrijft. Gezond boerenverstand zegt ook dat op korte termijn de prijzen verder zullen stijgen. De economie trekt aan, de rente blijft nog steeds laag (1,25% 20 jaar vast bij een 50% lening of 1,6% bij een 100% lening is gewoon) en het woningtekort is groot. 

Betekent dit dat wij ons hoofd laten hangen? Natuurlijk niet! Wij gaan gestaag door om onze klanten te helpen met het waarmaken van hun woondromen. Wilt u weten hoe u in deze krappe woningmarkt een nieuw thuis vindt? We komen graag met u in contact om uw kansen te bespreken.   

Contact opnemen

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden