Duurzaam wonen loont direct
Kleine aanpassingen maken al groot verschil
Duurzaam wonen loont direct
Zonnepanelen en isoleren: juist nu loont het om grote of kleine aanpassingen aan de woning te laten uitvoeren. De maandelijkse energierekening gaat met de snel stijgende gasprijzen de komende maanden bij de meeste van ons hard omhoog. Met deze aanpassingen verlaagt u direct uw maandbedrag van het energiebedrijf én uw huis stijgt in waarde. Duurzaamheid loont direct.
Zodra de fonkelnieuwe zonnepanelen worden aangesloten, holt de verbruiksmeter ‘achteruit’. Fijn voor uw portemonnee én het milieu. Maar ook kleinere aanpassingen zoals het isoleren van de zolder of kruipruimte, maken het verschil. ,,Wij adviseren onze cliënten altijd om advies in te winnen bij professionals,’’ vertelt Renske Maas, kandidaat makelaar bij De Koning makelaars in Woerden. ,,Er zijn onafhankelijke organisaties maar ook commerciële aanbieders van zonnepanelen en isolatietechnieken. Zij komen vrijwel allemaal aan huis om kosteloos een advies uit te brengen. Veelal kunnen zij ook direct berekenen of en hoeveel duurzame aanpassingen opleveren. ‘Dakscans’ en andere geavanceerde systemen geven een helder beeld. Dan weet je direct wat je investering financieel oplevert.’’
En die kunnen flink oplopen. Zonnepanelen schelen bij een tussenwoning gemiddeld 450 euro per jaar op de energierekening. Bij een vrijstaande woning is dat al snel meer dan 60 euro per jaar.
30% via dak verloren
Ook minieme duurzame aanpassingen aan een woning maken al een groot verschil. ,,Isolatie van bijvoorbeeld de zolderverdieping scheelt echt in de energiekosten,’’ weet Roelof Tuin, kandidaat makelaar bij Fides Makelaars. ,,Binnen een dag is de isolatie aangebracht door een professioneel bedrijf. Maar vaak wordt het ook zelf uitgevoerd door klussers. En het loont want maar liefst 30% van de warmte in een huis gaat via het dak verloren. Het isoleren van de zolderverdieping levert een woningeigenaar gemiddeld tussen de 400 en 700 euro per jaar op.’’
Regeling
Naast isolatie zolderverdiepingen zijn ook het isoleren van buitenmuren, zogenoemde spouwmuurisolatie én bodem- en vloerisolatie in opkomst. Met subsidieregeling vanuit de overheid, Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), wordt tot 20% van de investering terugbetaald. Bovendien is het BTW-tarief voor het isoleren van vloeren, muren en daken maar 9% in plaats van 21%.
,,Deze regeling loopt nog tot eind dit jaar,’’ weet Nancy Bakker, assistent makelaar bij De Koning makelaars in Alphen aan den Rijn. ,,De afgelopen weken is er een ware run ontstaan dus isolatiebedrijven hebben het druk. De verwachting is dat er volgend jaar ook weer een subsidieregeling komt, maar onzeker is nog wat deze aan voordelen biedt. Vandaar dat huiseigenaren de laatste maanden van dit jaar gebruiken om de maatregelen te laten uitvoeren. Zij kiezen voor zekerheid.’’
BTW-teruggaaf
Bij de aanschaf van zonnepanelen is er ook een aantrekkelijke regeling om op de installatiekosten te besparen. De btw mag namelijk worden teruggevorderd bij de belastingdienst. Wie dus voor 5.000 euro aan zonnepanelen op het dak laat installeren, betaalt uiteindelijk maar 4.200 euro. Voor de BTW-teruggaaf is het van belang dat de naam van huiseigenaar op de factuur staat én op de factuur van het energiebedrijf. De BTW moet binnen zes maanden na installatie worden teruggevraagd.
Energielabel
Naast directe winst voor uw portemonnee door een lagere energierekening, is verduurzaming van de woning ook waardevermeerdering. André de Koning, NVM-makelaar bij De Koning makelaars in Nieuwkoop-Uithoorn: ,,De waardestijging van de woning kan oplopen tot wel 10%. Dit komt omdat door de maatregelen de woning een ander, beter, energielabel krijgt. Voor de nieuwe woningeigenaar betekent dit concreet dat het huis voordelig is, je betaalt tenslotte een stuk minder aan energiekosten. Die besparing loopt door de jaren heen flink op. En als je het goed doet neemt het leefcomfort in de woning ook toe.
Adviseur
Wie overweegt om de eigen woning te verduurzamen, doet er goed aan een energieadviseur te raadplegen. Deze kenner kan een totaalplaatje maken van diverse verbeteringen én de bijpassende besparing. Er zijn energie adviesbureaus die deze diensten leveren maar ook gemeentelijke initiatieven en Vereniging Eigen Huis die hierin gespecialiseerd zijn.
Het is het onderzoeken meer dan waard!