Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Nieuwe limiet per 2022 voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Per 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens van €325.000 naar €355.000.
Worden er energiebesparende maatregelen meegefinancierd, dan ligt de NHG-kostengrens nog 6% hoger en bedraagt dan €376.200.

Een forse stijging, maar dat moet ook nu de prijzen van woningen snel en hard stijgen.
Koopt u een woning en sluit u een hypotheek af met NHG, dan is dat voor de bank een verzekering dat in geval van betalingsonmacht een eventueel tekort op de hypotheek bij (gedwongen) verkoop wordt vergoed door de NHG aan de bank. De bank loopt dus minder risico wat zich vertaalt in een lagere rente voor u als woningkoper. Komt u ervoor in aanmerking, dan loont het om er gebruik van te maken.

De kostengrens is dus belangrijk om in aanmerking te komen voor NHG en de daarbij behorende lagere hypotheekrente. U betaalt eenmalig een borgtochtprovisie. Deze bedraagt per 1 januari 2022 0,6% van de lening. De praktijk leert dat het rentevoordeel op de lening maakt ,dat u deze eenmalige kosten vaak binnen 2 à 3 jaar hebt terugverdiend.

De NHG kostengrens stijgt langzamer dan de stijging van de verkoopprijzen van woningen. Het komt dus vaker voor dat er een woning gekocht wordt zonder de mogelijkheid van NHG.

Tip: de regels gelden per 1 januari 2022. Bepalend is de datum waarop de bank het bindend aanbod doet. Dus wanneer u koopt in december 2021 en u voorbehoud financiering loopt tot in januari 2022, dan kunt u gebruik maken van deze hogere kostengrens, mits de bank haar bindend aanbod uitbrengt na 1 januari 2022.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden