Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Blijven de woningprijzen nu ook doorstijgen?

Niemand die het meer weet… Wij zijn er langzamerhand aan gewend geraakt, want iedere maand stijgen de woningen in prijs en het tekort aan woningen is zo groot dat geïnteresseerde over elkaar heen duikelen en sinds een paar jaar overbieden. Was dat eerst nieuw, nu gebeurt dit landelijk in meer dan 80% van de transacties en er zijn plaatsen waar het een uitzondering is als een woning wordt verkocht voor de vraagprijs. Overbieden met bedragen van €80.000 of meer is al gewoon en menigeen die zulke bedragen overbieden, zijn nog niet de koper. Om moedeloos van te worden en het maakt het kopen van een huis er niet leuker op.

Er zijn altijd instituten en geleerden die voorspellingen doen. En wie iets voorspelt, krijgt kritiek als het niet uitkomt. Dit geldt ook voor de voorspellingen van het weer en nu in de woningmarkt is het niet anders. Misschien weet u het nog, COVID-19 brak uit en de voorspellingen van enkele banken waren heel somber: neerwaarts. Toch zijn de woningprijzen vandaag de dag met meer dan 30% gestegen te opzichte van voor de uitbraak van COVID-19.  
 
COVID-19 heeft de wereld ontzet, de bekende patronen zijn doorbroken. Mening product kent een levertijd met het ontbreken van één of meer chips, de materialen zijn er niet of veel duurder als gevolg van gestegen grondstofprijzen en u kunt zeker de lijst van producten die er niet zijn of die snel in prijs stijgen aanvullen. 
De wereldeconomie groeit ineens heel hard: er is schaarste aan energie wat we terugzien op onze energieafrekening en de olieprijs is sky high wat we allemaal aan de pomp terugzien. Maar ook in de winkel of bij een bezoek aan een restaurant valt het op dat u een hoger bedrag moet afrekenen. De inflatie steekt snel de kop op. Even wisten economen ons te vertellen dat dit tijdelijk zou zijn, maar dat verstomd snel en er wordt inmiddels gesproken van een inflatie van 6% of meer. Dat is heel veel en laat zien dat onze wereld uit balans is. En actie leidt tot reactie en zo zien wij de koersen van aandelen dalen en in een paar weken tijd is de rente bij hypotheken met circa 0,5 % gestegen. Heftig al met al. 

De schaarste op de woningmarkt is niet 1,2,3 weggewerkt. Er zijn meer dan 300.000 woningen tekort, dat staat gelijk aan vier jaar woningen bouwen. Woningen worden steeds duurder om te bouwen. Waarom? Wij stellen aan deze woningen steeds hogere (duurzaamheids)eisen en er zijn steeds minder mensen die een huis voor ons kunnen bouwen. Klimaatverandering stelt nieuwe eisen aan de woningen en de omgeving waarin ze gebouwd worden (hittestress, opslag van regenwater bij hevige buien, etc.) maakt het ook duurder en duurder. 
Worden nieuwe woningen duurder, dan stijgen de prijzen van bestaande woningen ook en dat houdt de prijsopdrijving in stand. 

Maar waar we al meer dan 75 jaar geen ervaring mee hebben, is wat sinds kort onze woonkamer binnenkomt via het scherm aan de rand van de Europese unie: oorlog in Oekraïne. Heel erg voor de bevolking daar, dat je niet meer veilig bent en er ieder moment een aanslag dichtbij kan plaatsvinden.  
 
Weet u nog wat er boven dit stuk staat? De Woningprijzen, blijven die nu ook doorstijgen? 
Ik denk dat een verstandig mens, ook een mens met verstand van de woningmarkt, even geen voorspelling moet doen en beter kan afspreken om het hier over vier weken nog eens over te hebben.  

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden