Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Adempauze in de stijgende woningprijzen?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceerde recent de cijfers over de woningmarkt van het 1e kwartaal 2022. Er stonden in heel Nederland iets meer woningen te koop dan een kwartaal eerder. Na een paar jaar met een onstuimige groei van de gemiddelde prijs van verkochte woning was dat nu iets minder.

Is dit een adempauze of zal de hectiek op de woningmarkt nu minder worden?
Er zijn voldoende onzekerheden in de economie, denk aan de oorlog in de Oekraïne, de verstoorde aanvoer en de steeds maar oplopende prijzen van grondstoffen met het meest opvallend: de snel stijgende energieprijzen. Ook de hypotheekrente laat zien dat de bodem bereikt is. De rente stijgt en sinds een paar maanden is de snel oplopende inflatie het gesprek van de dag.

Het verleden heeft ons geleerd dat ten tijde van economische crisis de woningprijzen zakken. Het is geen garantie voor de toekomst dat dit alleen bij een crisis gebeurt.
Vandaag is de situatie dat er een tekort aan woningen is en dat tekort neemt eerder toe dan af.
De overheid heeft ambitieuze plannen met het bijbouwen van woningen, maar als dat al lukt, is dat iets wat een aantal jaren duurt voordat er meer nieuwbouwwoningen beschikbaar komen. Dat biedt vandaag nog geen extra kansen bij het kopen van een woning en nieuwbouw wordt ook nog eens steeds duurder om te bouwen.

Het is goed als de snel stijgende woningprijzen afnemen, maar dat is nog iets anders dan dat de woningprijzen gaan zakken. Er is geen economische crisis en het tekort aan woningen blijft en is onverminderd groot.

Het aantal woningen dat verkocht is, is in al deze plaatsen lager dan in het 4e kwartaal van 2021. De woningen die te koop stonden aan het eind van het 1e kwartaal, is in bovenstaande plaatsen iets hoger dan op 31 december 2021. Behalve in Gouda: in Gouda neemt het aanbod nog steeds af.
Bron: NVM.

De verschillen zijn (gelukkig) klein, te klein om er conclusies voor de toekomst uit te kunnen opmaken. De grote prijsstijgingen lijken voor nu (even) achter de rug en het volgende kwartaal laten zien welke kant het op gaat. De omloopsnelheid is nog steeds heel hoog, met andere woorden; woningen worden heel snel verkocht.

Is de landelijke stijging van woningprijzen in het 1e kwartaal tot stilstand gekomen? Bovenstaand overzicht laat zien dat de snelle prijsstijging er niet meer is, maar de prijzen stijgen nog wel. In Nieuwkoop en Houten is de stijging fors hoger, maar dat is minder representatief nu het aantal verkochte woningen in die plaatsen in het 1e kwartaal niet heel groot was.

Een interessante vraag is of de vraag naar energiezuinige woningen, gezien de stijgende energieprijzen, nu toeneemt? De vraag is er zeker, omdat de uitgaven voor energie nu deze snel stijgen belangrijk worden. Er zijn echter nog maar weinig bestaande woningen te koop welke gasvrij zijn. Nieuwe woningen worden gasvrij gebouwd en daar is al langer een run op.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden