Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Energie en wonen

De zomervakantie zit er weer op en wij hopen dat u genoten heeft van een welverdiende vakantie. Of u mooi weer heeft gehad is niet de eerste vraag die bij ons op komt nu het een zomer lang mooi weer is geweest, maar wat ons wel bezig houdt zijn de kosten van energie. Deze stijgen per week enorm hard, waardoor gas circa zes keer zoveel als een jaar geleden kost.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat er meer en meer gesproken werd over woonlasten. Die bestaan bij een koopwoning uit rente en aflossing, plus vaste lasten. Daar is het een beetje bijgebleven, tot een paar weken terug. 

In de nieuwbouw is de standaard dat er gasloos gebouwd wordt en ook worden er woningen met BENG en 0-op de meter gebouwd: woningen die steeds minder energie verbruiken. Heel goed, maar dat is nog maar een klein percentage van alle woningen. Het verduurzamen van uw woning met zonnepanelen levert u direct maandelijks voordeel op en zeker nu, met de energieprijzen die de pan uit rijzen. Het zijn dagprijzen en ze gaan nog steeds omhoog. 

In Nederland hebben wij acht miljoen woningen: die zijn niet 1, 2, 3 van het gas af en energiezuinig. Daarnaast zijn er ook genoeg (mooie en prettige) woningen die moeilijk te verduurzamen zijn.  In de makelaardij zal het vraagstuk energie, als de energiekosten blijven stijgen, hoog op de agenda moeten staan. Wij als makelaars zullen u als woningkoper op z’n minst goed moeten voorlichten over het energieverbruik van een woning en u tips en adviezen moeten geven hoe het energieverbruik lager kan worden, zonder in te leveren op het woongenot. 

Dat is de uitdaging waar wij voor staan. Binnen onze organisatie zijn wij hier nu druk mee.  Ook wij hebben niet alle kennis, maar door ons erin te verdiepen kunt u ervanuit gaan dat wij u meer en meer voorlichting en tips zullen gaan geven. 
 
Duidelijk is dat iedere woningkoper vandaag bij het kopen van een woning meer informatie wil hebben over het energieverbruik van de woning. Het energielabel is een eerste indicatie maar dat is niet meer voldoende. 


Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden