Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Leuke woning gezien?

Maak gebruik van de verhuisregeling!

De hypotheekrente is in een jaar tijd van circa 1% gestegen naar ongeveer 4,5%, een forse stijging. Wie de laatste jaren een nieuw huis gekocht heeft en een nieuwe hypotheek heeft afgesloten heeft nu een lage rente voor de hypotheek. Ook hebben veel woningeigenaren gebruik gemaakt van de historisch lage rente en hun hypotheek overgesloten om zo de maandelijkse kosten te drukken. En dan… U heeft een mooie woning op het oog en het begint te kriebelen. U wilt verhuizen!  Maar hoe zit het dan met de huidige lage rente? Kan deze meegenomen worden naar de volgende woning? Die mogelijkheid kan er zijn – dankzij de verhuisregeling!  

Met de verhuisregeling kan de bestaande hypotheek meegenomen worden naar de nieuwe woning met dezelfde voorwaarden. De rente en looptijd blijven hetzelfde na het meenemen van de hypotheek.  

Voorbeeld: u heeft een hypotheek van € 250.000,- met een rente van 1,5%. Deze rente staat nog 15 jaar vast. U heeft een woning gezien met meer ruimte en opties. De nieuw woning kost € 540.000,-. Inmiddels is de rente gestegen naar 4,5%. Het bedrag van het huis en de rente zijn flink gestegen en dat is goed merkbaar in de maandelijkse lasten. Dan kunt u gebruik maken van de verhuisregeling. Hierdoor kunt u € 250.000,- financieren tegen 1,5% rente en het restbedrag van € 290.000,- tegen 4,5% rente. Door het toepassen van deze regeling vallen de maandelijkse kosten een stuk lager uit dan waanneer u het gehele bedrag tegen 4,5% procent rente moet lenen.  

Let op, de verhuisregeling kent ook nadelen. Het is niet per definitie voordelig om gebruik te maken van deze regeling. Zo wordt de bestaande hypotheek meegenomen in de toetsing. Loopt uw huidige afgesloten hypotheekrente tot minder dan 10 jaar, dan wordt deze getoetst tegen 5% rente, zelfs als je een lager rentepercentage betaalt. Hierdoor kan het zijn dat u minder kan lenen en dat de verhuisregeling niet voordelig voor u uitvalt.  

Meer te weten komen over de verhuisregeling en of u er uw voordeel mee kunt doen?

Wij hebben goede ervaringen met de onafhankelijk financieel adviseurs van Opmaat. Wij bevelen hen bij u aan voor een vrijblijvend (hypotheek)advies en zij vertellen u hier alles over!   

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden