Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

De woningmarktcijfers

Na jaren van steeds sneller stijgende woningprijzen is deze groei in 2022 tot stilstand gekomen.

Het bieden boven de vraagprijs is veranderd: waar er in eerste instantie soms tot 20% boven de vraagprijs werd geboden, is dat snel afgenomen met als resultaat dat de verkoopprijzen licht zijn gedaald. 

De woningkoper van vandaag rekent ondertussen met een hypotheekrente van 4 tot 4,5%. De onrust als gevolg van de snel stijgende maandlasten met energie lijkt achter de rug. Langzaam zakken de tarieven en is het weer mogelijk om energiecontracten af te sluiten.  
 
Dit heeft zijn uitwerking op de woningmarkt. De rust keert terug en het woningtekort manifesteert zich iedere dag. Er is een krapte op de woningmarkt en de prijzen lopen weer op. Op meerdere  plaatsen zien wij het overbieden terugkomen.  Al is dat nog niet overal, er zijn plaatsen waar onze makelaars biedingen ontvangen die 10% tot 15% boven de vraagprijs liggen.  
 
Het klopt dat de NVM communiceert dat de woningprijzen circa 8% lager liggen dan een jaar geleden. Wij zagen al eerder dat de prijzen t.o.v. het vierde kwartaal van 2022 weinig anders zijn dan in het eerste kwartaal van 2023. In de lijn der verwachting ligt dat de prijzen weer gaan oplopen. De oorzaak hiervan is een mismatch in vraag en aanbod: de vraag overtreft structureel het aanbod. Het overbieden wat wij weer terugzien komen en het grote aantal bezichtigingen bij duurzame woningen zijn hier een voorbode van. 

Het tekort aan woningen die te koop komen zien wij niet 1,2,3 teruglopen. De nieuwbouw zal de komende tijd steeds meer bestaan uit huurwoningen, als er al nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. Wij gaan dit jaar meer en meer zien dat de oplevering van nieuwbouw afneemt en ook dit veroorzaakt de eerder genoemde mismatch. 

Bent u op zoek naar uw droomwoning en wilt u een grotere kans maken in de roerige woningmarkt? Onze aankoopmakelaars staan voor u klaar!

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden