Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Gaan de huizenprijzen stijgen?

De markt is waar vraag en aanbod bij elkaar komen. De markt van vandaag is anders dan die van gisteren en morgen. Het voorspellen hoe een markt zich zal ontwikkelen is onmogelijk, maar er zijn wel signalen die aangeven welke kant het (zeer waarschijnlijk) op gaat.

Wij nemen de kans dat de prijzen van woningen gaan stijgen serieus
Sterker, wij zien de eerste aanwijzingen dat het stijgen van de prijzen mogelijk al begonnen is.
De forse prijsstijgingen van woningen zijn in de zomer van 2022 tot stand gekomen. In diverse artikelen, na de publicatie van de cijfers van de NVM over de woningprijzen in het eerste kwartaal, leest u dat de woningprijzen 8% lager zijn dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Wanneer u een leuke woning heeft of een woning met een leuke tuin, loopt het aantal bezichtigingen alweer op naar 15 tot 40. Het inschrijven op een woning komt terug (is nooit helemaal weggeweest) en bij hoge interesse wordt weer overboden. De verschillen zijn per plaats en type woning groot, maar het fenomeen overbieden is weer aan de orde.

Maar er is meer
Minister Hugo de Jonge heeft grootste nieuwbouwplannen en wil het liefst 100.000 woningen per jaar bouwen. In 2022 zijn er iets meer dan 60.000 bouwvergunningen voor woningen verstrekt.
Meer dan 2/3e van de woningen die gebouwd worden de komende jaren zijn niet voor de vrije koopmarkt beschikbaar. Dat is heel weinig en in het meest gunstigste geval 30.000 woningen in een jaar. Dit kunnen er ook (veel) minder zijn. Wij hebben jaren achter ons liggen dat er voor de vrije koopmarkt wel 40.000 woningen gebouwd werden.
Daarnaast is het kopen van een nieuwbouwwoning complex, duurt lang en tijdens de bouw heb je als koper dubbele lasten. Met andere woorden: een dure periode. Dat weerhoudt een aantal mensen op dit moment om voor nieuwbouw te kiezen. Waarschijnlijk van tijdelijke aard, maar de gewenste 100.000 woningen extra beschikbaar per jaar is nog ver weg.

Onze bevolking groeit. Op 31 december 2022 waren er ruim 200.000 meer inwoners dan op 1 januari van datzelfde jaar. Deze mensen moeten allemaal wonen, ook al zal het grootste deel hiervan niet direct een koopwoning betrekken. De huizen zijn er echter niet.

De druk op de woningmarkt blijft groot. Wie een huis wil kopen zal steeds vaker naar een bestaande woning moeten kijken wil hij hierin slagen.
De stijgende lonen in 2023 maken het kopen van een woning iets makkelijker. Wanneer de rente op het huidige niveau blijft, net als de energieprijzen (gas is goedkoper dan twee jaar terug), is onze verwachting dat de run op koopwoningen, zoals deze er was tot midden 2022, weer terug kan komen. Dit is een kwestie van tijd en dat kan sneller gaan dan u denkt.
Het vertrouwen om een huis te kopen komt mondjesmaat terug.

Maar niets is zeker. De inflatie loopt vanaf begin dit jaar terug, maar het lijkt erop dat dit vertraagd. Als dat stagneert, kan dit de beleidsbepalers laten beslissen de rente te doen stijgen en dat kan alles veranderen. Met hogere woonlasten en een afnemend consumentenvertrouwen als gevolg, waardoor mogelijk de prijzen van woningen juist dalen of gelijk blijven.

Maar hoe u het ook wendt of keert, het tekort aan (koop)woningen is zo groot en de markt is uit balans. Volgens ons zal dat vroeg of laat de vraag naar woningen en de vraagprijzen doen stijgen.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden