Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Prinsjesdag 2023

Wat houdt dit voor u in op het gebied van wonen? Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag, de dag waarop de Nederlandse regering haar plannen voor het komende jaar presenteert. Wij zetten de belangrijkste maatregelen omtrent wonen en verduurzamen voor u op een rij!

Schenkingsvrijstelling starters eigen woning afschaft in 2024

Waar in 2023 nog een bedrag van € 28.947, - belastingvrij geschonken kan worden aan starters door bijvoorbeeld ouders of grootouders, wordt deze regeling in 2024 geheel afgeschaft.
Is er gebruik gemaakt van een schenking in 2022 en/of 2023? Dan mag de ontvanger van de schenking deze gespreid benutten, maar moet de schenking uiterlijk voor 31 december 2024 worden besteed.

Overdrachtsbelasting

Vanaf 2024 wordt de maximale woningwaarde om (als starter) in aanmerking te komen voor vrijstelling van overdrachtsbelasting verhoogd van €440.000,- naar €510.000,-.

Wilt u meer weten over de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting?

NHG

De exacte NHG-grens voor het jaar 2024 moet nog officieel worden aangekondigd, maar naar verwachting zal de NHG-grens worden verhoogd.  
De NHG-grens wordt grotendeel beïnvloed door de gemiddelde huizenprijzen er wordt gekeken naar een langere tijdsperiode dan alleen het afgelopen jaar.  
Als dezelfde rekenmethode wordt gehanteerd als de afgelopen twee jaar, is de verwachting dat de NHG-grens in 2024 zal stijgen naar €440.000,-. Over enkele weken zal het definitieve bedrag bekend worden gemaakt.  

 
Meer weten over een hypotheek met NHG?

Verduurzaming

Ook zal in 2024 zal de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) worden uitgebreid. Dit is een subsidie die u kunt aanvragen voor het verduurzamen van uw woning. Onderstaande maatregelingen komen hiervoor in aanmerking: 

  • (hybride) warmtepompen; 
  • zonneboilers; 
  • aansluitingen op een warmtenet; 
  • elektrische kookvoorziening. 

Wilt u weten wat verduurzaming voor de waarde van uw woning betekent?

Prijsplafond energie verdwijnt  

Met ingang van 2024 zal het prijsplafond met betrekking tot energie verdwijnen. Met dit prijsplafond betaalt u nu maximaal € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom tot een maximaal verbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh. Hierdoor moeten huishoudens weer het volledige leveringstarief inclusief belastingen betalen.  

Meer informatie en weten wat sommige regelingen voor u kunnen beteken? Onze onafhankelijk Financieel adviseurs van Opmaat helpen u graag.

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden