Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

​ Vastgoedadviseur Albert de Boer aan het woord​

“Het jaar 2023 is, ondanks een totale verandering in de nieuwbouwwereld, in een sneltreinvaart voorbijgevlogen!”

“Nadat in 2021 en deels in 2022 het aantal nieuwbouwtransacties op een hoog niveau lag, zijn we vanaf half 2022 in ander vaarwater terecht gekomen. De hypotheekrente steeg snel, grondstoffen en materialen worden snel heel veel duurder en de interesse om een nieuwbouwwoning te kopen is weg, een nieuwbouwwoning leek ‘uit de mode’.  
Veel gehoorde redenen om geen nieuwbouw te kopen zijn de onzekerheid in bouw en de dubbele woonlasten tijdens de bouw. Juist de woonlasten zijn, met de gestegen rente, hoog en een obstakel om te kopen. Nu is 2023 alweer bijna voorbij en het eerste halfjaar viel niet mee. Een aantal projecten is aangepast naar goedkopere woningen en er zijn ook plannen zelfs helemaal niet doorgegaan. 
Maar toch: de vraag naar nieuwbouwwoningen blijft groot. Nieuwbouw is namelijk duurzaam en kent lage energielasten. Dat maakt dat er in de laatste maanden van het jaar weer een heel aantal kopers voor nieuwbouw bij ons aan tafel zitten. 
Het vertrouwen wat een consument geeft door wel te kopen, zullen we samen met de ontwikkelaar en aannemer moeten belonen door snel te starten met de bouw, dus zekerheid geven aan de koper.  Dit geeft vaak een sneeuwbaleffect voor de verkoop van het project en het vertrouwen bij de consument.”   

Durf je een voorspelling te doen over de nieuwbouwmarkt van 2024?  

‘’Voorwaarden geven u als consument meer mogelijkheden bij het vinden van een passende woning bij uw portemonnee.” 

‘’De door van Rijkswege opgelegde voorwaarden bij nieuwbouwontwikkelingen, geeft de consument die aan de start staat van zijn of haar wooncarrière en de doorstromer, meer mogelijkheden bij het vinden van een passende woning bij zijn of haar portemonnee.  
Dit maakt dat projecten, die voor de ontwikkelaar/aannemer wel rendabel zijn, ook eerder succesvol zijn en er sneller gebouwd kunnen worden. Een fijne zekerheid voor u.  
Wanneer de consument ook nog kan profiteren van de nu dalende hypotheekrente, dan scheelt dat ook direct in de portemonnee. Het zou mij niet verbazen als in 2024 het aantal verkopen in de nieuwbouw weer snel een stijgende lijn laat zien. Wonen is en blijft namelijk een primaire levensbehoefte en als de bevolking blijft groeien, zal de druk op de bestaande woningmarkt alleen maar verder toenemen met als gevolg stijgende prijzen en weer enorme overbiedingen.” 

Hoe ziet jouw rol eruit in het nieuwbouwproces voor klanten?  
En welke projecten hebben jou het afgelopen jaar beziggehouden?    

“Wat is er mooier dan te ervaren dat u als consument uw woondroom in vervulling ziet gaan bij de ontwikkeling van een nieuwbouwproject waar ik zelf soms drie, maar ook soms al meer dan tien jaar mee bezig ben geweest?!” 

“Wij zijn iedere dag in gesprek met mensen die op zoek zijn naar een woning. Daarmee zijn we voor gemeenten en ontwikkelaars de spiegel voor de vraag vanuit de markt. Die vraag is heel anders in de stad dan een dorp en verschilt ook per gemeente of gebied.  
Bij de ontwikkeling van een locatie ben ik de vertegenwoordiger van ‘de vraag’. Hoe beter ik de vraag en het budget weet te vertalen, hoe beter de verkoop van deze woningen of appartementen zal lopen. Vaak is de ontwikkeling een complex proces met veel regelgevingen waar je je aan te houden hebt en veel partijen die ieder hun belangen hebben. Hierbij denken in oplossingen en hoe de uiteindelijke consument dit zal ervaren bij het wonen, maakt het heel boeiend en uitdagend! 
 
In 2023 ben ik bezig geweest met de ontwikkeling van diverse nieuwbouwprojecten. Projecten die nu nog op de tekentafel liggen en met één a twee jaar te koop en/of te huur komen. Daarnaast ben ik druk met een kleinschalig project: Brugse Zoom in Nieuwerbrug aan den Rijn.  Net voor de verandering van de markt in 2022 is het te koop gekomen en dat is niet vanzelf gegaan. Ondertussen is, in overleg met alle belanghebbenden, een deel van het woningprogramma aangepast. Fase 1 is ondertussen op één woning na uitverkocht. Binnenkort starten wij met fase 2.  

In 2024 nemen we in verschillende plaatsen binnen ons werkgebied diverse kleinschalige projecten in verkoop, afgewisseld met enkele grote projecten met appartementen en woningen.  Het onderdeel betaalbaar is hierbij nadrukkelijk aanwezig. 
 
Tip: bent u op zoek naar een mooi appartement op een prominente locatie, bekijk dan Kop Noord op het Sluiseiland in Vianen of Park Beresteyn: een uniek landgoed in Voorschoten.  

Benieuwd naar ons actuele aanbod en toekomstige projecten? Kijk dan op www.dekoningnieuwbouw.nl of www.fidesnieuwbouw.nl.”   

Wat zou jij klanten, die nieuwbouw willen kopen of hebben gekocht, mee willen geven? 

“De puzzel leggen, daar ligt ons hart en onze kwaliteit.” 

“Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Daarmee bedoel ik te zeggen: bel ons voor een afspraak. In een persoonlijk gesprek kijken wij graag met u of uw woonwensen in een nieuwbouwproject kunnen slagen.  
U heeft vraagstukken over start bouw, financiering, hoe zit het met de eigen woning, hoe gaan we de stap van A naar B maken, wat past nu echt goed bij ons en wat als datgene wat wij zoeken niet 1:1 digitaal gepresenteerd wordt? Het is onze missie om deze match samen met u te maken.  
De puzzel leggen, daar ligt ons hart en onze kwaliteit. Dat is voor ons Woondromen waarmaken in meerdere facetten. Komt u ook bij ons op de koffie?” 

Vindt u dit artikel interessant?

Bedankt voor uw mening
U kunt momenteel niet (meer) stemmen.

© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden