Ideale woonhuis volgens Funda

Bestaat uw droomhuis al?

27/03/2017 - MARKT, vijf letters maar wat gaat er veel achter schuil! Als makelaar denk je: ‘nú heb ik het door’, maar toch is het morgen net weer anders dan vandaag. Dat is voor ons heel fascinerend; het is de kunst is om iedere keer weer de nieuwe trends te onderkennen en te volgen. Voor u als woonconsument kan dit ingewikkeld zijn, zeker nu alles heel snel verandert in de woningmarkt. Want de krantenkoppen staan er vol van: de prijzen van woningen lopen op en er staan steeds minder huizen te koop. Ieder voordeel heeft z’n nadeel, de prijzen stijgen inderdaad, maar voor de woningverkopers van wie de woning eerder onder water stond is dit een groot geluk: het aantal droge voeten stijgt net zo snel.

Het moet over een andere boeg als het gaat om wonen in Nederland

Ook zien we dat er heel snel een tekort aan bepaalde woningen is. Zo zijn wij binnenkort met zeven miljoen 50-plussers en dat aantal loopt nog verder op. Zij vragen meer en meer om een appartement en het liefst in de buurt van voorzieningen, dus in de stad of in het centrum. Opvallend: waren de appartementen een paar jaar geleden niet te verkopen en waren het er dus veel te veel; nu zijn ze niet aan te slepen en is er een tekort. Er worden hoge eisen gesteld aan de locatie en kwaliteit van het appartement en de omgeving. Echter, het gaat nog verder: alleenstaande mannen en vrouwen hebben een verschillende voorkeur voor wonen. Interessant! Ik heb mij daarover laten informeren en voorbeelden vanuit het buitenland hebben mij doen overtuigen dat het over een ander boeg moet met ons wonen in Nederland.

Het ideale woonhuis

Het zal u niet verbazen dat onze droomwoning er heel anders uitziet dan het huis waar u en ik in wonen.

Dat wordt ook aangetoond door een onderzoek van Funda, de grootste website voor woningen in Nederland. Zij hebben aan de hand van bigdata het ideale woonhuis, de droomwoning van de Nederlander, ontwikkeld. Het zal u niet verbazen dat onze droomwoning er heel anders uitziet dan de woning waar u en ik in wonen.

Op dit moment telt Nederland zeven miljoen woningen, hiervan zijn er ruim vier miljoen een rijtjeswoning. Plaats je deze vier miljoen woningen achter elkaar dan is dat ongeveer net zo ver als de afstand tussen de hoofdsteden Amsterdam en Beijing in China .

De studie van Funda toont aan dat er veel meer voor de vraag gebouwd moet worden en dat het klakkeloos bouwen van woningen, zonder rekening te houden met de stem van de toekomstige bewoner een doodlopende weg is.

Wij, de mensen die een snee brood verdienen om u prettig te laten wonen op een fijne plek, staan dus voor een paar grote uitdagingen. Er zijn meer, maar andere, woningen nodig en die moeten veel meer dan nu het geval is aan úw wensen voldoen, en niet alleen aan de voorwaarden die volgens de architect of aannemer nodig zijn om een goed huis te bouwen.

Waar staat dat huis voor u en is het betaalbaar?

Ik geloof in ons vak en ons team van enthousiaste makelaars. Het lukt hen toch iedere keer weer om voor u die ene droomwoning te vinden. Het lukt hen ook om het hele proces met die belangrijke beslismomenten voor u, en het kopen en betalen met al dat geld dat ermee gemoeid is telkens weer in goede banen te leiden. Dus heb durf en vertrouwen als u op zoek bent naar een droomwoning. Neem een aankoopmakelaar mee, dan heeft u altijd een specialist aan uw zijde en koopt u goed en zonder zorgen.

Jacques de Koning

Vennoot De Koning makelaars en Fides makelaars

Deel deze pagina: