Woningtekort wint van pandemie

20/01/2021 - Directeur Jacques de Koning blikt terug en kijkt vooruit; hoe staat het met uw kansen op de woningmarkt in 2021?

Blog door Jacques de Koning

We hebben natuurlijk een historisch jaar achter de rug door Corona. Toen minister president Rutte op 15 maart vorig jaar verkondigde dat de kroegen binnen een uur zouden sluiten, kreeg ik het wel een beetje benauwd, hoe zou dit aflopen? Maar gelukkig zei hij niet “Iedereen moet stoppen met werken,” zoals in sommige andere landen het geval was. Er zijn branches die het zwaar te verduren hebben, dat is echt heel schrijnend. Tegelijkertijd zijn er bedrijfstakken die blijven floreren en de makelaardij hoort daarbij. Al onze makelaars en medewerkers hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om heel veel mensen te helpen bij de verkoop van hun woning en de aankoop van een nieuwe woning. We hebben zelfs extra personeel aangenomen om de werkdruk te verdelen. Want ondanks de uitbraak van de pandemie, zijn mensen niet gestopt met het zoeken naar woonruimte, geheel tegen de verwachting van economen in. De oorzaak? Het tekort aan woningen dat de woningmarkt al jarenlang in zijn greep houdt. Ook de komende jaren zal de schaarste aanhouden.

Nieuwbouw biedt voorlopig geen oplossing

Ik heb het al vaker verteld: er is een tekort van één miljoen woningen en deze worden niet op korte termijn bijgebouwd. Het proces om een nieuwbouwproject van de grond te krijgen is lang. Provincies of gemeentes moeten grond vrijgeven en vergunningen afgeven. Dit alleen al kost ongelooflijk veel tijd, daar zou de politiek iets aan kunnen doen. Verder moeten er uitgebreide omgevingsplannen gemaakt worden, want aan huizen alleen heb je niets, er moeten ook faciliteiten als openbaar vervoer, scholen en huisartsenposten voorhanden zijn. Dergelijke plannen duren jaren. En we lopen ook nog eens jaren achter de feiten aan door de economische crisis van 2008 toen vele projecten werden stopgezet of uitgesteld.… Het goede nieuws: het ellenlange voorbereidingstraject is bij een aantal projecten in onze regio eindelijk achter de rug. De komende twee jaar komen er veel mooie nieuwbouwwoningen te koop en te huur, vooral in de buitengebieden van ons werkgebied tussen Leiden en Utrecht.

Dit is echter nog maar een druppel op de gloeiende plaat als je naar het landelijke woningtekort kijkt. Naast gezinswoningen is er ook veel vraag naar appartementen in de binnenstad. Dit zijn geen projecten die je even uit de grond stampt, bouwen in de stad is ingewikkeld en veroorzaakt veel overlast. Daar is een gedegen voorbereiding voor nodig en dat komt nu moeilijk van de grond. Onder meer omdat besluitvorming nog trager gaat nu ambtenaren net als ieder ander thuis werken. 

Huizenverkopers zijn de winnaars

Kortom: de spanning op de woningmarkt blijft voorlopig nog wel even aanhouden, verwacht ik. De vraag is groter dan het aanbod en de rente is laag. De (Europese) overheid drukt zoveel geld bij dat in de markt komt, dat die rente voorlopig ook niet hoger wordt. Hoe het met de werkgelegenheid zal gaan is natuurlijk wel spannend. Als de overheidssteun afloopt, weten we pas echt hoe het daarmee gesteld is. Maar zoals al eerder gezegd, dat verschilt heel erg per branche. 

Voorlopig bent u als huizenverkoper de winnaar in deze markt. Als u een goed huis te koop heeft staan, waar u een eerlijke prijs voor vraagt, bent u het snel kwijt - doorgaans met minimaal 3-10% boven de vraagprijs. Door corona zijn de digitale ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt en is het verkoopproces efficiënter geworden. Het virus vormt dan ook geen enkele belemmering om uw woning goed te verkopen. 

Bent u woningzoekende dan blijft het knokken om uw droomwoning te bemachtigen. Wat helpt is heel goed weten wat u wilt, en scherp hebben wat u zich kunt veroorloven. Dan kunt u snel schakelen en snelheid is in deze markt een vereiste. Onze makelaars begeleiden u hierbij graag, want ook in een oververhitte markt is het nog altijd onze missie om woondromen waar te maken. 

Deel deze pagina: