Direct naar content
Terug naar de home pagina van De Koning wonen

Veelgestelde vragen

Ik wil meerdere woningen of een project woningen verhuren

Heeft u meerdere woningen te verhuren of een project van woningen te verhuren in ons werkgebied dan kunnen wij dat voor u verzorgen. Zijn het meerdere woningen in een project die gelijktijdig verhuurd moeten worden dan doen wij dat georganiseerd vanuit onze afdeling nieuwbouw, ook al zijn het bestaande woningen nu zij gewend zijn projectmatig projecten in de markt te zetten.

Zijn het meerdere woningen of op verschillende locaties of op verschillende momenten dan is het vaak verstandig om het vanuit onze organisatie bestaande bouw te doen omdat zij goed zijn in het verhuren van individuele woningen. Voor u is het dan vaak wel prettig om een aanspreekpunt te hebben. Dat vinden wij ook prettig.

In een persoonlijk gesprek moeten wij met elkaar vaststellen wat het plan van aanpak wordt gegeven de inhoud van de opdracht.

Heeft een huurder altijd huurbescherming?
De wetgever is er vanuit gegaan dat de positie van de huurder een zwakkere is dan die van de verhuurder en om die reden is er huurbescherming voor huurders. De stelregel is: eenmaal een woning verhuurd, dan kunt u de huurder niet zomaar op het door u gewenste moment laten vertrekken. De wetgever heeft ook ingezien dat dit niet altijd opgaat en zo zijn er mogelijkheden om een woning tijdelijk te verhuren. Verhuurt u een woning tijdelijk, dan moet u het juiste model huurcontract gebruiken. Ook gelden er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om een gesloten tijdelijk contract, tijdelijk te laten zijn.
Ik ga voor m’n werk naar het buitenland: kan ik mijn woning tijdelijk verhuren?

Tijdelijke verhuur komt regelmatig voor. Wanneer u voor werk tijdelijk elders woont en u bij terugkomst uw eigen woning weer wilt betrekken, is dit te overwegen.
U weet dan zeker dat u bij terugkomst uw eigen woning weer kunt betrekkenDaarnaast genereert u met het tijdelijk verhuren inkomsten waarmee u de maandelijkse kosten kunt betalen en blijft de woning in een betere conditie doordat deze bewoond is.

De wetgever heeft juist voor deze gevallen speciale regels gemaakt om te voorkomen dat u bij terugkomst een huurder treft die weigert uw woning te verlaten. Wanneer u de juiste overeenkomsten gebruikt en duidelijke afspraken maakt, dan is tijdelijke verhuur mogelijk zonder dat een huurder recht op huurbescherming heeft.

Een woning verhuren in en stad of dorp

Wij zijn als De Koning makelaars in een groot regionaal werkgebied actief. Een werkgebied welke loopt van Utrecht en de omliggende plaatsen tot en met Leiden en Gouda. Het verhuren van een woning in Utrecht, Gouda of Leiden is iets heel anders dan in Stolwijk, Waarder of Harmelen. Verschillen in huurprijs, maar ook in het aantal geïnteresseerden. Onze verhuurmakelaars kunnen u, tijdens een persoonlijk gesprek, hierover meer vertellen.

Hoe verhuur ik mijn woning?

Er is een echte markt met “vraag en aanbod” in huurwoningen. Het is dus belangrijk om vanaf dag één professioneel aan de slag te gaan. Het begint met twee zaken, te weten:

 • Wat is voor de woning een (actuele) huurprijs?
 • Is het verstandig, voor een goede verhuur, enkele zaken vooraf in orde te maken?

Een woning die er goed uitziet presenteert zichzelf en de 1e indruk zegt vaak heel veel. Wanneer de huurprijs klopt met wat er wordt aangeboden, is het zaak om met kandidaten bij uw woning te gaan kijken om vaststellen of de interesse serieus is.
Is er eenmaal een overeenstemming met een huurder, dan is het zaak dat er een goed huurcontract wordt opgesteld met daarin exact de gemaakte afspraken. Daarnaast moet de huurder gescreend worden om te checken of hij/zij in staat is om de huur te betalen.

Is de huurder eenmaal gevonden en het contract getekend, dan komt de oplevering.
Onze verhuurmakelaar is hierbij aanwezig. Wij maken een inspectierapport en een foto-opname van uw woning, waardoor de situatie bij oplevering goed vergelijkbaar is met het startmoment van verhuur.

U kunt, als de woning eenmaal verhuurd is, te maken krijgen met gebreken en zaken die stuk gaan en verholpen moeten worden. Doet u dat zelf of besteedt u dat uit?

Zegt de huurder op of loopt het contract af, dan moet er een eindinspectie plaatsvinden.
Wilt u dat onze verhuurmakelaar hierbij aanwezig is, dan kan dat en zullen wij de situatie bij oplevering vergelijken met de situatie bij de start van de verhuur.
Ook zal er administratief een aantal zaken geregeld moeten worden en is er een borg betaald, dan moet deze retour, mits de woning goed opgeleverd is.

Indexatie

De huur wordt jaarlijks geïndexeerd. Voor sociale huurwoningen (per 1 januari 2022 huurprijs beneden €763,46) geldt dat jaarlijks de huur geïndexeerd kan worden conform de wettelijke regels en wel per 1 juli. De huurverhoging hiervan is meestal maximaal 2,3%. Voor vrije sector huur is dit op dit moment ook wettelijk gemaximeerd en is het percentage 3,3%. Bij de vrije sector geldt geen vaste datum van 1 juli, dat kan iedere willekeurige datum zijn. Een huurverhoging moet volgens bepaalde voorschriften aan een huurder worden medegedeeld.

Verkopen jullie ook woningen in de omgeving van Leiden?

Wij verkopen woningen in Leiden en omstreken. Zo zijn wij ook in de nabijgelegen dorpen Hazerswoude-Rijndijk, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude regelmatig te vinden. Samen met onze partner, De Koning Makelaars, hebben we een groot netwerk en zijn we actief in het Groene Hart.

Wat moet ik regelen als ik een woning in Leiden e.o. wil verkopen?

Bij het verkopen van uw woning in Leiden of omstreken zijn er diverse aspecten die u moet organiseren. Wij staan klaar om u hierbij te assisteren. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten opgesomd:

 • Waardebepaling: Het vaststellen van een nauwkeurige verkoopprijs vereist een grondige waardebepaling van uw huis. Hierbij worden verschillende factoren meegenomen, zoals vergelijkbare recent verkochte woningen, de huidige staat van de woningmarkt en kenmerken die de waarde verhogen.
 • Verkoopstrategie: Een succesvolle verkoop begint met een doordachte en effectieve verkoopstrategie. Ons doel is om optimale resultaten en tevredenheid te bereiken.
 • Presentatie: Het zorgvuldig opruimen, grondig schoonmaken en eventuele kleine reparaties uitvoeren, creëert een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer die de interesse van potentiële kopers zal vergroten.
 • Professionele foto’s: Investeer in professionele fotografie om uw woning op zijn best vast te leggen. Elk hoekje en elke ruimte wordt zorgvuldig gefotografeerd om een complete en meeslepende visuele ervaring te bieden aan potentiële kopers, inclusief de sfeer en het karakter van uw woning.
 • Energielabel: Het energielabel van uw woning is nu verplicht en essentieel bij de verkoop. Dit label geeft aan hoe energiezuinig uw woning is.
 • Promotie: Zodra uw woning klaar is, is het tijd voor promotie! We zullen er alles aan doen om uw woning onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk potentiële kopers.
 • Bezichtigingen: Geïnteresseerde kopers zullen uw woning bezoeken. Het is belangrijk dat uw huis tijdens deze afspraken goed wordt gepresenteerd.
 • Onderhandelingen: Potentiële kopers (en hun aankoopmakelaar) zullen met u onderhandelen. Het is belangrijk om emoties met betrekking tot uw huis opzij te kunnen zetten.
 • Koopovereenkomst: Zodra er overeenstemming is bereikt, wordt samen met de koper een koopovereenkomst opgesteld. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van dit document.
 • Notaris: Wanneer alle voorwaarden zijn vervuld, regelt de notaris de juridische afhandeling van de verkoop.

Het verkopen van een woning is een complex proces met veel stappen. Daarom raden wij aan om een ervaren verkoopmakelaar in te schakelen die u door elke fase begeleidt en u ontzorgt tijdens het gehele verkoopproces.

Wat is het beste moment om een huis in Leiden te verkopen?

Het juiste moment om uw huis in Leiden e.o. te verkopen kan afhangen van verschillende factoren, zoals de marktomstandigheden, uw persoonlijke situatie en doelstellingen. Hier zijn enkele overwegingen die u kunt maken:

 • Seizoensinvloeden: Over het algemeen is de lente en de zomer een periode waarin u indrukwekkende en sfeervolle foto’s van uw woning kunt maken. Aan de andere kant kunnen bewoners van slecht geïsoleerde woningen tijdens koude winterdagen op zoek gaan naar beter geïsoleerde woningen.
 • Markt: Het is belangrijk om te beoordelen of er voldoende kopers op de markt zijn in verhouding tot het aantal beschikbare woningen.
 • Uw persoonlijke situatie: Uw eigen situatie en doelen spelen een grote rol. Moet u bijvoorbeeld verhuizen vanwege een nieuwe baan of gezinsuitbreiding? Of wilt u profiteren van een gunstige markt om uw huis te verkopen? Deze factoren kunnen van invloed zijn op het ideale moment om uw huis te verkopen.
 • Voorbereidingstijd: Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om uw huis verkoopklaar te maken. Dit kan onder andere opruimen, reparaties uitvoeren en eventueel het stijlen van de woning omvatten.

Het is verstandig om ook advies in te winnen bij een ervaren verkoopmakelaar. Zij kunnen u helpen bij het bepalen van het juiste moment om uw huis te verkopen, gebaseerd op de lokale marktomstandigheden en uw specifieke situatie.

Hoe lang duurt het verkopen van een huis gemiddeld?

De gemiddelde tijd die nodig is om een huis te verkopen kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, de prijscategorie en de staat van de woning. In een actieve en populaire vastgoedmarkt kan de verkoop van een huis sneller verlopen dan in een minder dynamische markt.

In het algemeen kan het proces van het verkopen van een huis enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Dit proces omvat stappen zoals het vinden van een geschikte koper, het organiseren van bezichtigingen, het onderhandelen over de prijs en voorwaarden, het opstellen van een koopovereenkomst en ten slotte de juridische overdracht bij de notaris.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een gemiddelde is en dat elke situatie uniek is. Sommige woningen kunnen sneller verkocht worden, terwijl andere langer op de markt kunnen blijven. Het inschakelen van een ervaren verkoopmakelaar kan u helpen het verkoopproces te versnellen en de beste resultaten te behalen.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij het verkopen van een huis?

Bij de verkoop van een huis zijn er bepaalde kosten die in aanmerking kunnen komen voor belastingaftrek. Enkele voorbeelden van aftrekbare kosten zijn:

 • De notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
 • Kosten voor inschrijving bij het Kadaster.
 • Taxatiekosten die gemaakt zijn om een lening te verkrijgen voor de financiering van een woning.
 • Eventuele kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor de aankoop van een volgend huis.

Het is van belang te benadrukken dat de regels en voorwaarden met betrekking tot aftrekbare kosten kunnen variëren en afhankelijk zijn van de specifieke situatie en belastingwetgeving. Het raadplegen van een makelaar kan u helpen bij het vaststellen welke kosten aftrekbaar zijn in uw specifieke geval.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en taxatie?

Een waardebepaling wordt meestal verricht door een makelaar met als doel een inschatting te geven van de waarde van een woning. Het is een minder formele procedure en kan bijvoorbeeld worden toegepast om een vraagprijs te bepalen bij verkoop.

Een taxatie wordt uitgevoerd door een beëdigd taxateur met als doel de waarde van een woning vast te stellen volgens vastgestelde richtlijnen. Een taxatierapport wordt doorgaans gebruikt voor financiële doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek.

 

Wat doet een verkoopmakelaar bij een waardebepaling?

Tijdens een waardebepaling van een woning voert een makelaar een grondige analyse uit om de geschatte waarde van de woning vast te stellen. Hier zijn enkele stappen die doorgaans door een verkoopmakelaar worden genomen tijdens dit proces:

 • Bezichtiging van de woning: De makelaar komt langs om de woning te bekijken. Tijdens deze bezichtiging let de makelaar op verschillende aspecten, waaronder de staat van onderhoud, de grootte, de indeling, de ligging en eventuele bijzondere kenmerken.
 • Marktonderzoek: De makelaar onderzoekt de huidige stand van de vastgoedmarkt in het betreffende gebied. Dit omvat het analyseren van recente transacties, vraag en aanbod, en eventuele trends die van invloed kunnen zijn op de woningprijzen.
 • Vergelijkingsmateriaal: De makelaar vergelijkt de te taxeren woning met vergelijkbare woningen in de buurt, vaak aangeduid als vergelijkingspanden of referentiepanden. Deze vergelijkingspanden zijn recent verkocht en hebben vergelijkbare kenmerken, zoals grootte, type en locatie.
 • Waardebepalingsrapport: Op basis van de verzamelde informatie stelt de makelaar een waardebepalingsrapport op. Hierin wordt de geschatte waarde van de woning vermeld, samen met de onderbouwende gegevens en vergelijkingsmateriaal.
 • Advies aan de eigenaar: De makelaar bespreekt het waardebepalingsrapport met de eigenaar en licht toe hoe de geschatte waarde tot stand is gekomen en welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld.

Het doel van een waardebepaling is om een realistische schatting te geven van de waarde van de woning. Dit helpt potentiële verkopers bij het vaststellen van een geschikte verkoopprijs en biedt hen inzicht in de marktsituatie op dat moment.

Beïnvloedt de locatie de waarde van mijn huis?

De locatie van een woning speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een woning. Locaties worden gebruikt om specifieke demografische gegevens en kenmerken van een gebied te identificeren, zoals de nabijheid van voorzieningen, scholen, winkels, openbaar vervoer en de algehele reputatie van de buurt. Dit kan een rol spelen in de aantrekkelijkheid en de vraag naar een woning, en daarmee ook in de uiteindelijke waarde ervan.

Het is echter belangrijk op te merken dat de waarde van een huis niet uitsluitend afhangt van de postcode, maar ook van andere factoren zoals de staat van het huis, de grootte, de indeling en de specifieke kenmerken ervan. Een professionele makelaar of taxateur kan u helpen om een beter inzicht te krijgen in de invloed van de locatie op de waarde van uw huis.

Hoe lang duurt een waardebepaling?

De duur van een waardebepaling kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de woning, de complexiteit van de marktsituatie en de grondigheid van de analyse die door de verkoopmakelaar wordt uitgevoerd. Over het algemeen neemt een waardebepaling van een woning tussen 30 minuten en anderhalf uur in beslag.

Tijdens dit tijdsbestek zal de verkoopmakelaar de woning inspecteren, relevante gegevens verzamelen, mogelijke vergelijkingspanden analyseren en uiteindelijk een waardebepalingsrapport opstellen. Het is van groot belang dat de makelaar voldoende tijd kan nemen om nauwkeurige informatie te verzamelen en een goed onderbouwde schatting van de waarde van de woning te maken.

Hoe werkt een waardebepaling?

Een waardebepaling van een woning wordt uitgevoerd door een verkoopmakelaar en omvat verschillende stappen om de geschatte waarde van de woning vast te stellen. Hier is een beknopte uitleg van hoe een waardebepaling doorgaans werkt:

 • Vooronderzoek: De makelaar begint met een vooronderzoek waarbij informatie wordt verzameld over de woning, zoals de locatie, het type woning, het bouwjaar en de oppervlakte. Ook wordt informatie over recente transacties in de buurt opgevraagd.
 • Bezichtiging: De makelaar bezoekt de woning om deze te inspecteren. Tijdens de bezichtiging let de makelaar op verschillende aspecten, waaronder de staat van onderhoud, de grootte, de indeling, de ligging en eventuele speciale kenmerken.
 • Vergelijkingsmateriaal: De makelaar vergelijkt de te taxeren woning met vergelijkbare woningen in de buurt, ook wel bekend als vergelijkingspanden of referentiepanden. Deze vergelijkingspanden zijn recent verkocht en hebben vergelijkbare kenmerken, zoals grootte, type en locatie.
 • Marktonderzoek: De makelaar analyseert de huidige stand van de vastgoedmarkt in het betreffende gebied. Dit omvat het bestuderen van recente transacties, vraag en aanbod, en eventuele trends die van invloed kunnen zijn op de woningprijzen.
 • Waardebepalingsrapport: Op basis van de verzamelde informatie stelt de makelaar een waardebepalingsrapport op. Hierin wordt de geschatte waarde van de woning vermeld, samen met de onderbouwende gegevens en vergelijkingsmateriaal.
 • Advies: De makelaar bespreekt het waardebepalingsrapport met de eigenaar en licht toe hoe de geschatte waarde tot stand is gekomen en welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld.

Een waardebepaling is bedoeld om een realistische schatting te geven van de waarde van de woning op dat moment. Het helpt potentiële verkopers bij het bepalen van een geschikte verkoopprijs en biedt inzicht in de marktsituatie op dat specifieke moment.

Is de waardebepaling ook de taxatiewaarde?

Nee, een waardebepaling en een taxatiewaarde zijn niet hetzelfde. Een waardebepaling is een geschatte waarde van een woning door een makelaar, gebaseerd op vergelijkbare verkopen en markttrends. Het geeft een indicatie van wat de woning naar verwachting waard is op de huidige woningmarkt.

Daarentegen is een taxatiewaarde een officiële beoordeling van de waarde van een woning, uitgevoerd door een onafhankelijke gecertificeerde taxateur. Een taxatie wordt vaak gedaan voor formele doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek, het vaststellen van de verkoopprijs bij een verkoop, of voor juridische doeleinden. Een taxateur volgt strikte richtlijnen en houdt rekening met verschillende factoren om tot een nauwkeurige waardebepaling te komen.

Wanneer zou ik voor een waardebepaling kiezen?

Een waardebepaling is van belang wanneer u inzicht wilt krijgen in de waarde van uw woning. Het biedt u waardevolle informatie voor verschillende aspecten en ondersteunt u bij weloverwogen beslissingen. U kunt overwegen om een waardebepaling te laten uitvoeren in diverse situaties, waaronder:

 • Verkoop van uw woning: Als u van plan bent uw huis te verkopen, is een waardebepaling een nuttig hulpmiddel om een realistische vraagprijs vast te stellen. Het verschaft u inzicht in de actuele marktwaarde van uw woning en ondersteunt u bij het bepalen van een aantrekkelijke prijs om potentiële kopers aan te trekken.
 • Aankoop van een woning: Wanneer u overweegt een nieuwe woning aan te schaffen, kan een waardebepaling helpen beoordelen of de gevraagde prijs overeenkomt met de waarde van de woning. Dit stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en eventueel te onderhandelen over de aankoopprijs.
Wat kost een waardebepaling van een woning?

De kosten voor een waardebepaling van een woning kunnen variëren, afhankelijk van het makelaarskantoor en de specifieke diensten die zij aanbieden. Bij ons wordt echter een waardebepaling kosteloos aangeboden door onze verkoopmakelaars als onderdeel van onze service. Dit stelt potentiële verkopers in Leiden e.o. in staat om de verkoopwaarde van hun woning te bepalen zonder extra kosten.

Waarom zouden we met een aankoopmakelaar van Fides makelaars samenwerken?

Van onze aankoopmakelaars kan u veel verwachten! Onze lokale aankoopmakelaars:

 • blijven met de beide benen op de grond als u tijdens de bezichtiging door een roze bril kijkt;
 • controleren of de vraagprijs en de voorwaarden kloppen;
 • controleren technische en juridische aspecten;
 • controleren of de staat van de woning overeenkomt met de informatie die u is verstrekt;
 • voeren voor u de onderhandelingen om tot een succesvol resultaat te komen;
 • controleren het koopcontract en de voorwaarden voordat u tekent;
 • zorgen ervoor dat alle betrokken partijen zich aan de afspraken houden tot en met het moment van de levering bij de notaris;
 • helpen u ook als er na ontvangst van de sleutel van de woning nog een vraag of probleem is.
Checklist

https://deze.link/fides-woningmakelaardij/checklist-aanvraag-1-2/checklist

 

Benieuwd naar wat uw hypotheekkosten worden?

Tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning, wilt u natuurlijk inzicht hebben in uw toekomstige hypotheeklasten. Door het invullen van de handige hypotheekcalculator heeft u binnen enkele minuten een indicatie van uw maandelijkse lasten. Wordt het kopen van een woning serieus? Dan is een goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig.

Hypotheekcalculator

 

Binnen een handomdraai energie en telecom regelen?

Bij een verhuizing komt al genoeg regelwerk kijken. Fides makelaars helpen u graag om alles zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Ook wat telecom en energie betreft. Via de Maandlasten Manager regelt u binnen enkele minuten eenvoudig uw (groene) energie en telecom abonnement bij betrouwbare partijen voor een goed marktconform tarief.

> Meer informatie

Zoekservice

Bent u op zoek naar een ander huis? De kans is groot dat we in ons eigen aanbod, het aanbod van onze partner De Koning makelaars of via het landelijke netwerk van ERA makelaars een woning vinden die bij u past.

Welke stappen zijn het beste om te doorlopen als ik een huis wil kopen?

Bij het aanschaffen van een woning zijn er veel stappen belangrijk. Heeft u al nagedacht over deze belangrijke overwegingen?

 • Budget: Definieer uw maximale budget zorgvuldig en zorg dat u financieel goed voorbereid bent voor de aankoop.
 • Locatie: Kies een locatie die aansluit bij uw levensstijl, werk, voorzieningen en toekomstplannen.
 • Type woning: Specificeer het type woning dat uw voorkeur heeft, of het nu gaat om een appartement, rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of vrijstaand huis.
 • Grootte en indeling: Breng in kaart welke omvang en indeling het beste aan uw huidige en toekomstige behoeften voldoen.
 • Staat van Onderhoud: Inspecteer de algehele conditie van de woning, inclusief fundering, dak, muren, elektrische systemen en sanitair.
 • Energiezuinigheid: Informeer naar de energie-efficiëntie van de woning, met aandacht voor isolatie, dubbele beglazing en het energielabel.
 • Voorzieningen en faciliteiten: Beoordeel de nabijheid en kwaliteit van scholen, winkels, openbaar vervoer, gezondheidszorg en recreatieve voorzieningen.
 • Juridische aspecten: Win advies in van een ervaren notaris voor controle en regeling van juridische documenten zoals de koopovereenkomst en eigendomsrechten.
 • Onderhandelingen: Voer doelgerichte onderhandelingen met de verkoper of hun makelaar om tot gunstige prijs- en voorwaardenafspraken te komen.
 • Financiering en hypotheek: Tijdige regeling van financiële middelen en hypotheken indien nodig, om te voldoen aan de financiële vereisten.
 • Bouwkundige keuring: Overweeg een bouwkundige keuring om verborgen gebreken te detecteren.
 • Verzekeringen: Informeer naar vereiste verzekeringen, zoals opstal- en inboedelverzekering, voor uw nieuwe woning.
 • Overdracht: Maak afspraken voor notariële overdracht en zorg dat documenten en betalingen tijdig worden geregeld.

Het is wijselijk om op elke stap professioneel advies in te winnen, zoals van een ervaren makelaar, hypotheekadviseur en notaris. Zij kunnen u begeleiden en ondersteunen in het huisaankoopproces.

Fides makelaars in Leiden zijn er om u volledig te assisteren gedurende het gehele traject!

Hoe hoog is jullie klanttevredenheid van kopers in Leiden?

Onze klanttevredenheid is een prioriteit voor ons. We hebben een bewezen staat van dienst in en nabij Leiden en hebben vele kopers aan een nieuwe woning mogen helpen. Lees gerust ook de beoordelingen.

Hoe onderhandelt u namens mij bij de aankoop van een woning in Leiden?

We gebruiken onze onderhandelingsvaardigheden om de beste prijs en voorwaarden voor u te verkrijgen. We zijn hier om uw belangen te beschermen en ervoor te zorgen dat u de best mogelijke deal krijgt.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar in Leiden?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar in Leiden biedt tal van voordelen. Onze ervaring in de lokale woningmarkt stelt ons in staat om de beste kansen te vinden, uw belangen te beschermen en u tijd en stress te besparen tijdens het aankoopproces.

Andere voordelen van een Fides aankoopmakelaar zijn:

 • Deskundigheid en ervaring: Een aankoopmakelaar heeft diepgaande kennis van de vastgoedmarkt in Leiden, inclusief prijstrends en lokale omstandigheden. Dit helpt u om aantrekkelijke deals te herkennen en mogelijke valkuilen te vermijden bij het kopen van een huis in Leiden.
 • Onderhandelingsvaardigheden: Aankoopmakelaars beschikken over aanzienlijke ervaring in het onderhandelen en kunnen namens u streven naar de beste prijs en voorwaarden bij de aankoop van een huis in Leiden.
 • Toegang tot informatie: Makelaars hebben toegang tot informatie die voor kopers vaak moeilijk toegankelijk is. Ze kunnen u helpen bij het vinden van geschikte woningen die voldoen aan uw specifieke criteria voor het kopen van een huis in Leiden.
 • Objectiviteit: Aankoopmakelaars kunnen objectief advies geven, omdat ze geen emotionele band met de woning hebben. Ze staan u bij in het nemen van weloverwogen beslissingen bij het kopen van een huis in Leiden.
 • Volledige begeleiding: Een aankoopmakelaar kan u begeleiden gedurende het gehele aankoopproces, inclusief het invullen van benodigde documentatie en zorgdragen voor een soepele afhandeling van de aankoop van uw huis in Leiden.
 • Juridische en contractuele ervaring: Het kopen van een woning gaat gepaard met verschillende juridische en contractuele aspecten. Een aankoopmakelaar kan u voorzien van advies met betrekking tot deze zaken en ervoor zorgen dat alles volgens de geldende wet- en regelgeving verloopt wanneer u een huis in Leiden aankoopt.

Kortom, een aankoopmakelaar in Leiden aan uw zijde kan aanzienlijk bijdragen aan het succesvol en zorgvuldig kopen van uw nieuwe droomwoning!

Ik heb een huis gevonden, maar hoe weet ik of ik deze kan betalen?

Of u een huis kan betalen, is grotendeels afhankelijk van hoeveel u kunt lenen en welke maandelijkse verplichtingen hierbij gepaard gaan. Daarom is het van belang om op tijd met een onafhankelijke hypotheekadviseur om tafel te gaan.

Kan ik een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

U kunt een huis kopen zonder de hulp van een aankoopmakelaar. Bedenk echter goed dat het proces aanzienlijk complex kan zijn en dat er risico’s aan verbonden zijn.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar vertegenwoordigt de koper bij de aankoop van een woning. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een aankoopmakelaar zijn onder andere:

 • Zoeken naar woningen: Een aankoopmakelaar helpt de koper bij het vinden van geschikte woningen die aan hun criteria voldoen.
 • Onderhandelen: Een aankoopmakelaar onderhandelt namens de koper om de beste prijs en voorwaarden te verkrijgen bij de aankoop van de woning.
 • Juridische begeleiding: Aankoopmakelaars bieden juridische begeleiding en adviseren de koper over alle juridische aspecten van de transactie.
 • Inspecties en onderzoeken: De aankoopmakelaar kan helpen bij het regelen van inspecties en onderzoeken van de woning om eventuele gebreken of problemen te identificeren.
 • Financiële begeleiding: Ze kunnen adviseren over financiering en hypotheken en helpen de koper om aan de financiële vereisten te voldoen.

Een verkoopmakelaar vertegenwoordigt de verkoper van een woning. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een verkoopmakelaar zijn onder andere:

 • Woningbeheer: De verkoopmakelaar handelt namens de verkoper.
 • Marketing: Verkoopmakelaars zorgen voor marketingactiviteiten om de woning onder de aandacht van potentiële kopers te brengen, zoals het plaatsen van advertenties en het organiseren van open huizen.
 • Onderhandelen: De verkoopmakelaar onderhandelt namens de verkoper met potentiële kopers om de hoogst mogelijke prijs en gunstige voorwaarden te bereiken.
 • Juridische begeleiding: Ze zorgen voor de benodigde juridische documenten en regelingen voor de verkoop van de woning.
 • Afsluiting van de verkoop: De verkoopmakelaar helpt bij het afronden van de verkooptransactie, inclusief het afhandelen van alle benodigde papieren en betalingen.
Kan ik ergens mijn hypotheekkosten berekenen?

Tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning, is het begrijpelijk dat u graag een duidelijk beeld wilt krijgen van uw toekomstige hypotheekverplichtingen. Met behulp van onze handige hypotheekcalculator kunt u binnen enkele minuten een schatting maken van uw maandelijkse lasten. Indien u overweegt om daadwerkelijk een woning te kopen, is het echter raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekcalculator van Fides makelaars

Kunnen Fides aankoopmakelaars ook helpen met energie en telecom?

Een verhuizing brengt al voldoende organisatorische zaken met zich mee. Fides makelaars staan u graag bij om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, inclusief de aspecten rondom telecom en energie. Via onze Maandlasten Manager regelt u in enkele minuten moeiteloos uw (milieubewuste) energie en telecomabonnement bij betrouwbare aanbieders tegen een goed marktconform tarief. Meer informatie

Hebben jullie een checklist voor het bezichtigen van een woning?

Wij hebben uitgebreide checklists voor wanneer u een woning wilt bezichtigen. Onze meest gebruikte checklist is de standaardversie. Dit is een uitgebreide gratis checklist om in het algemeen het meeste uit een bezichtiging te halen. Zodra u een specifieke woning wilt bezichtigen, dan kan u ook gebruik maken van onze persoonlijke versie. Deze checklist vult de standaardversie aan en maakt gebruik van gegevens van het Kadaster om u een volledig beeld van de betreffende woning te geven.

Wat is het verschil tussen een gevalideerde en ongevalideerde taxatie?

Gevalideerde taxatie
Om een financiering voor de aankoop van een woning aan te gaan, is in de meeste gevallen een taxatierapport verplicht. Hiervoor bestaan vaste modellen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd. Een gevalideerde taxatie laten wij valideren door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Alle geldverstrekkers accepteren een NWWI-taxatierapport.

Ongevalideerde taxatie
Wanneer wij een taxatie van uw woning doen voor een aankoopadvies, om bezwaar te maken tegen de WOZ aanslag of om een andere reden dan een financiering, dan maken wij een normaal taxatierapport op. Dit rapport hoeft niet gevalideerd te worden.

Wat doet een taxateur?

De taxateur zal allereerst een algehele indruk van de woning opdoen. Er wordt niet alleen gekeken naar het type woning en bouwstijl, maar ook naar de onderhoudsstaat van de woning. Op kantoor zal de nodige recherche plaatsvinden. Denk hierbij aan een eventueel bodemonderzoek, bestemmingsonderzoek en de eigenaarsinformatie wordt geraadpleegd. Maar er is meer; zaken als de ligging, de grootte van de woning en de kavelgrootte. Hoe is de ligging van de tuin of het balkon ten opzichte van de zon? Hoe duurzaam is de woning? Wat is het energielabel? Denkt u aan isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp? Allemaal zaken die meewegen voor de taxateur bij het vaststellen van de waarde van een woning. Op basis daarvan wordt het taxatierapport gemaakt.

Hypotheken

Een huis kopen? Wat zijn de hypotheekkosten?

De hypotheekrentes zijn momenteel heel laag, dit maakt het kopen van een woning gunstig. Natuurlijk wilt u tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning inzicht hebben in uw toekomstige hypotheeklasten. Door het invullen van de handige hypotheekcalculator heeft u binnen enkele minuten een indicatie van uw maandelijkse lasten. Wordt het kopen van een woning serieus? Dan is een goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig.

Maximale hypotheek berekenen

Het is ook mogelijk om te berekenen wat uw maximale hypotheek kan worden aan de hand van uw gewenste lasten. Berekenen dit via de handige hypotheektool. Dan ontdekt u wat de maximale hypotheek is bij uw gewenste maandlasten.

Tip: schakel een hypotheekadviseur in

Het is verstandig hiervoor een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen, die een plan opstelt vanuit uw belangen. Wij bevelen Opmaat Financieel Adviseurs van harte aan. U kunt Opmaat Financieel Adviseurs bereiken op het telefoonnummer 071-516 80 81. https://www.opmaatfinancieeladviseurs.nl/

Blijven mensen een woning huren?

De interesse om te huren blijft. Steeds meer mensen, jong en oud, maken bewust de keuze om (tijdelijk) te huren. Vergeet daarnaast het grote aantal expats in Nederland niet – ook zij zoeken een huis om te wonen hetzij tijdelijk of langdurig.

Hoe verhuur ik mijn woning?

Een goede huurder, die onder andere op tijd de huur betaalt, is belangrijk. Maar het is meer. U geeft de sleutel van uw woning aan een ander, dan is het wel zo prettig dat wanneer de huurder de woning verlaat, u de sleutel terugkrijgt en de woning in de originele staat wordt opgeleverd.
Belangrijk is ook dat het juiste model huurcontract wordt gebruikt. Dit kan achteraf veel problemen voorkomen. Het maakt al verschil of u uw woning tijdelijk of langdurig wil verhuren, maar en zijn meer zaken waar u op moet letten. Daar helpen wij u graag bij.

Werkwijze bij het verhuren van uw woning

Benieuwd wat Fides makelaars voor u kan doen? Maak een vrijblijvende afspraak.
Wij vertellen u over onze werkwijze, geven advies over een juiste huurprijs en geeft u ons de opdracht, dan gaan wij op zoek naar een geschikte huurder voor uw woning.

Wat is het maximale bedrag dat ik kan lenen?

De hypotheekadviseur zal uw financiële gegevens grondig doorlichten om uw maximale leencapaciteit vast te stellen. Dit omvat het beoordelen van uw bruto-inkomen, bestaande schulden en maandelijkse uitgaven. Het doel is om ervoor te zorgen dat u een hypotheek afsluit die u comfortabel kunt terugbetalen. De adviseur zal rekening houden met de gangbare normen om de haalbaarheid van de hypotheek vast te stellen. Ze kunnen u adviseren over het bedrag dat u veilig kunt lenen zonder financiële problemen.

Welke kosten zijn inbegrepen in de maandelijkse hypotheekbetaling ?

De maandelijkse hypotheekbetaling omvat doorgaans de rente en aflossing op uw lening. Naast deze kernkosten kunnen er echter andere uitgaven zijn, zoals onroerendgoedbelasting, opstalverzekering, onderhoudskosten en mogelijk een Vereniging van Eigenaren (VvE) bijdrage als u een appartement bezit. Het is van essentieel belang om een volledig overzicht te hebben van alle kosten die verband houden met uw hypotheek om een realistisch budget op te stellen.

Kan ik extra aflossen op mijn hypotheek, zijn er beperkingen of kosten verbonden?

Extra aflossen op uw hypotheek kan een slimme financiële zet zijn om uw lening sneller af te betalen en rentekosten te verlagen. De mogelijkheid om extra aflossingen te doen, verschilt echter per hypotheekproduct. Sommige hypotheken staan onbeperkte extra aflossingen toe, terwijl andere beperkingen hebben of kosten in rekening brengen voor extra aflossingen. Uw hypotheekadviseur zal uitleggen wat specifiek voor uw situatie van toepassing is en hoe u het meeste uit extra aflossingen kunt halen.

Hoe ga ik om als mijn financiële situatie verandert tijdens de loop van mijn hypotheek?

Het is belangrijk om een plan te hebben voor het omgaan met eventuele veranderingen in uw financiële situatie. Uw hypotheekadviseur kan strategieën bespreken om flexibiliteit te behouden, zoals herfinancieringsopties, het aanpassen van aflossingstermijnen, of het tijdelijk verlagen van de maandelijkse betalingen in geval van financiële tegenvallers. Dit kan u helpen om uw hypotheek met vertrouwen te beheren, zelfs als zich onvoorziene omstandigheden voordoen.

Zijn er speciale hypotheekproducten voor duurzame of energiezuinige woningen in Leiden?

In Leiden zijn er hypotheekproducten beschikbaar die gericht zijn op duurzame en energiezuinige woningen. Deze producten kunnen gunstige voorwaarden bieden, zoals lagere rentetarieven en subsidies, voor woningeigenaren die energie-efficiënte verbeteringen aan hun huis willen aanbrengen. Dit moedigt duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken aan.

Welke documenten heb ik nodig om mijn hypotheekaanvraag in te dienen?

Het verzamelen van de juiste documenten is een essentiële stap bij het aanvragen van een hypotheek. De adviseur zal u een lijst verstrekken van de vereiste documenten, waaronder;

Een geldig identiteitsbewijs,

Gegevens over uw burgerlijke staat,

Uw laatste salarisstrook en een werkgeversverklaring,

Uw hypotheekadviseur vertelt u verder welke documenten u nog meer moet verzamelen.

Hoelang duurt een hypotheek adviseur?

De duur van het adviesproces met een hypotheekadviseur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan het gehele proces van hypotheekadvies en afsluiting enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de snelheid waarmee documenten worden verstrekt en goedkeuring wordt verleend. Het is raadzaam om realistisch te zijn over de tijdslijn en de juiste stappen te volgen om een succesvolle hypotheektransactie te garanderen.

Heeft u perse een hypotheekadviseur nodig?

Nee, u bent niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen bij het afsluiten van een hypotheek. U kunt ervoor kiezen om zelfstandig te onderhandelen met geldverstrekkers en hypotheken rechtstreeks aan te vragen. Hoewel het mogelijk is om zonder hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten, kan het inhuren van een professional veel voordelen opleveren, met name als u niet bekend bent met het complexe proces van hypotheekaanvragen. Het is belangrijk om de kosten van het inhuren van een adviseur af te wegen tegen de voordelen die ze kunnen bieden om de juiste keuze te maken op basis van uw individuele behoeften en kennisniveau.

Wat is het doel van een taxatie bij de aankoop van onroerend goed in Leiden?

Een taxatie heeft als doel om de waarde van een onroerend goed vast te stellen op een specifiek moment. Dit is van cruciaal belang bij het kopen of verkopen van onroerend goed, omdat het de basis vormt voor de prijsonderhandelingen en het verkrijgen van een hypotheek. Ook als u uw huis gaat verzekeren heeft u een taxatierapport nodig zodat u weet voor welk bedrag uw huis moet verzekeren.

Wat zijn enkele veelvoorkomende waarderingsmethoden die taxateurs in Leiden gebruiken?

Taxateurs in Leiden gebruiken verschillende waarderingsmethoden, waaronder de vergelijkende verkoopmethode, de kostprijsmethode en de inkomenswaardemethode. De meest gebruikte methode is de vergelijkende verkoopmethode, waarbij de waarde wordt bepaald door te kijken naar vergelijkbare verkopen in de buurt.

Wat te doen als ik het niet eens ben met de taxatiewaarde van mijn onroerend goed in Leiden?

Als u het niet eens bent met de taxatiewaarde, kunt u overwegen om in beroep te gaan. U heeft het recht om bezwaar te maken en aanvullende informatie te verstrekken die de taxateur mogelijk heeft gemist. In sommige gevallen kan dit leiden tot een herziening van de waarde.

Kunnen taxatiewaarden in Leiden jaarlijks veranderen?

Ja, taxatiewaarden kunnen jaarlijks veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden en beleidswijzigingen. De onroerendgoedbelasting is vaak gebaseerd op de geschatte waarde van uw woning, dus veranderingen in de taxatiewaarde kunnen van invloed zijn op de belasting die u moet betalen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit van invloed is op uw financiën.

Is een taxatie gratis?

Een waardebepaling is gratis. Een officiële taxatie is nodig voor een hypotheek. Hiervoor maakt de makelaar voorafgaand een kostenbegroting. De taxatie is door een externe partij te valideren.

Hoe lang is een taxatie geldig?

De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn uw geldverstrekker hanteert.

Kunnen taxateurs de waarde van renovaties en verbeteringen aan een woning beoordelen?

Ja, taxateurs kunnen de waarde van renovaties en verbeteringen aan een woning beoordelen. Ze zullen de impact van deze wijzigingen op de totale waarde van het onroerend goed evalueren. Dit kan helpen bij het rechtvaardigen van de kosten van renovaties en verbeteringen.

Mag ik mijn woning verhuren?

Wanneer u eigenaar bent van de woning en in de koopcontract niets vermeld staat over het verhuren van uw woning dan bent u in de mogelijkheid om uw woning te verhuren. Indien het gaat om een appartement in een appartementencomplex dan dient de Vereniging van Eigenaren (VVE) ook geïnformeerd te worden over de verhuur van de woning. Meestal staat dit in de contracten en in het huishoudelijk reglement.

Hoe bepaal ik een realistische huurprijs voor mijn verhuurde woning in Leiden?

Laat uw huis taxeren door onze verhuurexperts. Als u uw huis wilt verhuren in Leiden dan wilt u uiteraard weten wat dat oplevert. Onze verhuurmakelaars kunnen u daar bij helpen. Het bepalen van een realistische huurprijs vereist inzicht in de lokale huurmarkt, de ligging van uw woning en de kenmerken ervan. Dan weet u zeker dat u de huurprijs krijgt die precies bij uw huis past. Onze verhuurmakelaar komt kosteloos bij u langs en doet een grondige inventarisatie van uw woning.

Zijn er financiële stimuleringsregelingen voor verhuurders in Leiden?

In sommige gevallen zijn er subsidies of leningen beschikbaar voor verhuurders in Leiden die hun woningen willen verbeteren of verduurzamen. De gemeente Leiden kan u informeren over eventuele financiële regelingen die op dat moment beschikbaar zijn. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt, aangezien dit uw investering aantrekkelijker kan maken en bijdraagt aan de waarde van uw vastgoed.

Hoe kan ik als verhuurder mijn eigendom beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen?

Voor verhuurde woningen in Leiden is een speciale verhuurdersverzekering essentieel. Deze verzekering dekt schade aan de woning en aansprakelijkheid. Het is een belangrijk onderdeel van risicobeheer voor verhuurders. We kunnen je adviseren over de juiste verzekering voor onverwachte kosten, zoals reparaties of andere situaties.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een verhuurder in Leiden?

Als verhuurder in Leiden draagt u verschillende verantwoordelijkheden. Deze omvatten het onderhouden van de woning in goede staat, het zorgen voor brandveiligheid, het aanpakken van eventuele gebreken en het verstrekken van de benodigde voorzieningen. Ook moet u de privacy van huurders respecteren en de huurprijs in overeenstemming met de wet bepalen.

Welke hypotheekopties past het beste bij mij?

Er zijn verschillende hypotheekopties beschikbaar in Leiden, zoals annuïtaire hypotheken, lineaire hypotheken, en aflossingsvrije hypotheken. De keuze hangt af van uw financiële situatie, doelen en risicobereidheid. Als hypotheekadviseur kunnen wij u helpen bij het analyseren van uw financiën en het selecteren van de hypotheekoptie die het beste bij u past.

Wat is de maximale hypotheeklening die ik kan krijgen?

In de berekeningen van uw maximale hypotheek wordt er altijd gekeken en bepaald door verschillende factoren waaronder je inkomen, schulden uitgaven en waarde van de woning. U mag geen onverantwoord hoge bedragen lenen. Als hypotheekadviseur kunnen we een grondige financiële analyse uitvoeren om de maximale hypotheeklening te bepalen die past bij uw situatie, rekening houdend met de financiële stabiliteit en betaalbaarheid.

 

 

Wat betekent een huis met VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de VvE. U moet hier maandelijks een bedrag voor betalen. Hiervan wordt het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes betaald. De bank wilt zeker weten dat het pand goed onderhouden wordt. Het huis waar u in gaat wonen is namelijk het onderpand voor de hypotheek.

Hoe werkt het met een verbouwing?

Dit is een handig onderdeel om te bespreken tijdens uw hypotheekgesprek. Het kan zijn dat u een leuk huis gevonden hebt, maar er moet nog wel het een en ander verbouwd worden. Hier kunt u ook geld voor lenen. Dit heet een bouwdepot. U leent dan extra geld om te verbouwen. Wel zitten er bepaalde voorwaarden aan, bespreek dit daarom goed tijdens uw hypotheekgesprek.

Wat zijn de gevolgen van vervroegde aflossing of het oversluiten van mijn hypotheek?

Vervroegde aflossing of het oversluiten van uw hypotheek kunnen kosten met zich meebrengen, zoals boetes of administratiekosten. De gevolgen variëren afhankelijk van uw hypotheekcontract en de geldverstrekker. Als u overweegt vervroegd af te lossen of over te stappen naar een andere hypotheek, kunnen wij u adviseren over de financiële implicaties en de beste strategieën om eventuele kosten te minimaliseren.

Welke type hypotheekproducten zijn het meest geschikt voor het verhuren van woningen?

Er zijn verschillende hypotheekproducten die geschikt zijn voor het verhuren van woningen in Leiden, zoals verhuurhypotheken en beleggingshypotheken. Verhuurhypotheken zijn specifiek ontworpen voor verhuurdoeleinden en bieden doorgaans gunstige rentevoorwaarden. Beleggingshypotheken kunnen een bredere financieringsmogelijkheid bieden voor vastgoedbeleggingen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze producten te begrijpen. Als hypotheekadviseur kunnen wij u helpen bij het evalueren van de beste hypotheekproducten op basis van uw investeringsdoelen en financiële situatie.

Waarom zouden we met een aankoopmakelaar van Fides makelaars samenwerken?

Van onze aankoopmakelaars kan u veel verwachten! Onze lokale aankoopmakelaars:

 • blijven met de beide benen op de grond als u tijdens de bezichtiging door een roze bril kijkt;
 • controleren of de vraagprijs en de voorwaarden kloppen;
 • controleren technische en juridische aspecten;
 • controleren of de staat van de woning overeenkomt met de informatie die u is verstrekt;
 • voeren voor u de onderhandelingen om tot een succesvol resultaat te komen;
 • controleren het koopcontract en de voorwaarden voordat u tekent;
 • zorgen ervoor dat alle betrokken partijen zich aan de afspraken houden tot en met het moment van de levering bij de notaris;
 • helpen u ook als er na ontvangst van de sleutel van de woning nog een vraag of probleem is.
Checklist

https://deze.link/fides-woningmakelaardij/checklist-aanvraag-1-2/checklist

 

Benieuwd naar wat uw hypotheekkosten worden?

Tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning, wilt u natuurlijk inzicht hebben in uw toekomstige hypotheeklasten. Door het invullen van de handige hypotheekcalculator heeft u binnen enkele minuten een indicatie van uw maandelijkse lasten. Wordt het kopen van een woning serieus? Dan is een goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig.

Hypotheekcalculator

 

Binnen een handomdraai energie en telecom regelen?

Bij een verhuizing komt al genoeg regelwerk kijken. Fides makelaars helpen u graag om alles zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Ook wat telecom en energie betreft. Via de Maandlasten Manager regelt u binnen enkele minuten eenvoudig uw (groene) energie en telecom abonnement bij betrouwbare partijen voor een goed marktconform tarief.

> Meer informatie

Zoekservice

Bent u op zoek naar een ander huis? De kans is groot dat we in ons eigen aanbod, het aanbod van onze partner De Koning makelaars of via het landelijke netwerk van ERA makelaars een woning vinden die bij u past.

Welke stappen zijn het beste om te doorlopen als ik een huis wil kopen?

Bij het aanschaffen van een woning zijn er veel stappen belangrijk. Heeft u al nagedacht over deze belangrijke overwegingen?

 • Budget: Definieer uw maximale budget zorgvuldig en zorg dat u financieel goed voorbereid bent voor de aankoop.
 • Locatie: Kies een locatie die aansluit bij uw levensstijl, werk, voorzieningen en toekomstplannen.
 • Type woning: Specificeer het type woning dat uw voorkeur heeft, of het nu gaat om een appartement, rijtjeshuis, twee-onder-een-kap of vrijstaand huis.
 • Grootte en indeling: Breng in kaart welke omvang en indeling het beste aan uw huidige en toekomstige behoeften voldoen.
 • Staat van Onderhoud: Inspecteer de algehele conditie van de woning, inclusief fundering, dak, muren, elektrische systemen en sanitair.
 • Energiezuinigheid: Informeer naar de energie-efficiëntie van de woning, met aandacht voor isolatie, dubbele beglazing en het energielabel.
 • Voorzieningen en faciliteiten: Beoordeel de nabijheid en kwaliteit van scholen, winkels, openbaar vervoer, gezondheidszorg en recreatieve voorzieningen.
 • Juridische aspecten: Win advies in van een ervaren notaris voor controle en regeling van juridische documenten zoals de koopovereenkomst en eigendomsrechten.
 • Onderhandelingen: Voer doelgerichte onderhandelingen met de verkoper of hun makelaar om tot gunstige prijs- en voorwaardenafspraken te komen.
 • Financiering en hypotheek: Tijdige regeling van financiële middelen en hypotheken indien nodig, om te voldoen aan de financiële vereisten.
 • Bouwkundige keuring: Overweeg een bouwkundige keuring om verborgen gebreken te detecteren.
 • Verzekeringen: Informeer naar vereiste verzekeringen, zoals opstal- en inboedelverzekering, voor uw nieuwe woning.
 • Overdracht: Maak afspraken voor notariële overdracht en zorg dat documenten en betalingen tijdig worden geregeld.

Het is wijselijk om op elke stap professioneel advies in te winnen, zoals van een ervaren makelaar, hypotheekadviseur en notaris. Zij kunnen u begeleiden en ondersteunen in het huisaankoopproces.

Fides makelaars in Leiden zijn er om u volledig te assisteren gedurende het gehele traject!

Hoe hoog is jullie klanttevredenheid van kopers in Leiden?

Onze klanttevredenheid is een prioriteit voor ons. We hebben een bewezen staat van dienst in en nabij Leiden en hebben vele kopers aan een nieuwe woning mogen helpen. Lees gerust ook de beoordelingen.

Hoe onderhandelt u namens mij bij de aankoop van een woning in Leiden?

We gebruiken onze onderhandelingsvaardigheden om de beste prijs en voorwaarden voor u te verkrijgen. We zijn hier om uw belangen te beschermen en ervoor te zorgen dat u de best mogelijke deal krijgt.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar in Leiden?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar in Leiden biedt tal van voordelen. Onze ervaring in de lokale woningmarkt stelt ons in staat om de beste kansen te vinden, uw belangen te beschermen en u tijd en stress te besparen tijdens het aankoopproces.

Andere voordelen van een Fides aankoopmakelaar zijn:

 • Deskundigheid en ervaring: Een aankoopmakelaar heeft diepgaande kennis van de vastgoedmarkt in Leiden, inclusief prijstrends en lokale omstandigheden. Dit helpt u om aantrekkelijke deals te herkennen en mogelijke valkuilen te vermijden bij het kopen van een huis in Leiden.
 • Onderhandelingsvaardigheden: Aankoopmakelaars beschikken over aanzienlijke ervaring in het onderhandelen en kunnen namens u streven naar de beste prijs en voorwaarden bij de aankoop van een huis in Leiden.
 • Toegang tot informatie: Makelaars hebben toegang tot informatie die voor kopers vaak moeilijk toegankelijk is. Ze kunnen u helpen bij het vinden van geschikte woningen die voldoen aan uw specifieke criteria voor het kopen van een huis in Leiden.
 • Objectiviteit: Aankoopmakelaars kunnen objectief advies geven, omdat ze geen emotionele band met de woning hebben. Ze staan u bij in het nemen van weloverwogen beslissingen bij het kopen van een huis in Leiden.
 • Volledige begeleiding: Een aankoopmakelaar kan u begeleiden gedurende het gehele aankoopproces, inclusief het invullen van benodigde documentatie en zorgdragen voor een soepele afhandeling van de aankoop van uw huis in Leiden.
 • Juridische en contractuele ervaring: Het kopen van een woning gaat gepaard met verschillende juridische en contractuele aspecten. Een aankoopmakelaar kan u voorzien van advies met betrekking tot deze zaken en ervoor zorgen dat alles volgens de geldende wet- en regelgeving verloopt wanneer u een huis in Leiden aankoopt.

Kortom, een aankoopmakelaar in Leiden aan uw zijde kan aanzienlijk bijdragen aan het succesvol en zorgvuldig kopen van uw nieuwe droomwoning!

Ik heb een huis gevonden, maar hoe weet ik of ik deze kan betalen?

Of u een huis kan betalen, is grotendeels afhankelijk van hoeveel u kunt lenen en welke maandelijkse verplichtingen hierbij gepaard gaan. Daarom is het van belang om op tijd met een onafhankelijke hypotheekadviseur om tafel te gaan.

Kan ik een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

U kunt een huis kopen zonder de hulp van een aankoopmakelaar. Bedenk echter goed dat het proces aanzienlijk complex kan zijn en dat er risico’s aan verbonden zijn.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar vertegenwoordigt de koper bij de aankoop van een woning. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een aankoopmakelaar zijn onder andere:

 • Zoeken naar woningen: Een aankoopmakelaar helpt de koper bij het vinden van geschikte woningen die aan hun criteria voldoen.
 • Onderhandelen: Een aankoopmakelaar onderhandelt namens de koper om de beste prijs en voorwaarden te verkrijgen bij de aankoop van de woning.
 • Juridische begeleiding: Aankoopmakelaars bieden juridische begeleiding en adviseren de koper over alle juridische aspecten van de transactie.
 • Inspecties en onderzoeken: De aankoopmakelaar kan helpen bij het regelen van inspecties en onderzoeken van de woning om eventuele gebreken of problemen te identificeren.
 • Financiële begeleiding: Ze kunnen adviseren over financiering en hypotheken en helpen de koper om aan de financiële vereisten te voldoen.

Een verkoopmakelaar vertegenwoordigt de verkoper van een woning. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een verkoopmakelaar zijn onder andere:

 • Woningbeheer: De verkoopmakelaar handelt namens de verkoper.
 • Marketing: Verkoopmakelaars zorgen voor marketingactiviteiten om de woning onder de aandacht van potentiële kopers te brengen, zoals het plaatsen van advertenties en het organiseren van open huizen.
 • Onderhandelen: De verkoopmakelaar onderhandelt namens de verkoper met potentiële kopers om de hoogst mogelijke prijs en gunstige voorwaarden te bereiken.
 • Juridische begeleiding: Ze zorgen voor de benodigde juridische documenten en regelingen voor de verkoop van de woning.
 • Afsluiting van de verkoop: De verkoopmakelaar helpt bij het afronden van de verkooptransactie, inclusief het afhandelen van alle benodigde papieren en betalingen.
Kan ik ergens mijn hypotheekkosten berekenen?

Tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning, is het begrijpelijk dat u graag een duidelijk beeld wilt krijgen van uw toekomstige hypotheekverplichtingen. Met behulp van onze handige hypotheekcalculator kunt u binnen enkele minuten een schatting maken van uw maandelijkse lasten. Indien u overweegt om daadwerkelijk een woning te kopen, is het echter raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekcalculator van Fides makelaars

Kunnen Fides aankoopmakelaars ook helpen met energie en telecom?

Een verhuizing brengt al voldoende organisatorische zaken met zich mee. Fides makelaars staan u graag bij om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, inclusief de aspecten rondom telecom en energie. Via onze Maandlasten Manager regelt u in enkele minuten moeiteloos uw (milieubewuste) energie en telecomabonnement bij betrouwbare aanbieders tegen een goed marktconform tarief. Meer informatie

Hebben jullie een checklist voor het bezichtigen van een woning?

Wij hebben uitgebreide checklists voor wanneer u een woning wilt bezichtigen. Onze meest gebruikte checklist is de standaardversie. Dit is een uitgebreide gratis checklist om in het algemeen het meeste uit een bezichtiging te halen. Zodra u een specifieke woning wilt bezichtigen, dan kan u ook gebruik maken van onze persoonlijke versie. Deze checklist vult de standaardversie aan en maakt gebruik van gegevens van het Kadaster om u een volledig beeld van de betreffende woning te geven.

Heeft een huurder altijd huurbescherming?
De wetgever is er vanuit gegaan dat de positie van de huurder een zwakkere is dan die van de verhuurder en om die reden is er huurbescherming voor huurders. De stelregel is: eenmaal een woning verhuurd, dan kunt u de huurder niet zomaar op het door u gewenste moment laten vertrekken. De wetgever heeft ook ingezien dat dit niet altijd opgaat en zo zijn er mogelijkheden om een woning tijdelijk te verhuren. Verhuurt u een woning tijdelijk, dan moet u het juiste model huurcontract gebruiken. Ook gelden er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om een gesloten tijdelijk contract, tijdelijk te laten zijn.
Een woning verhuren in en stad of dorp

Wij zijn als De Koning makelaars in een groot regionaal werkgebied actief. Een werkgebied welke loopt van Utrecht en de omliggende plaatsen tot en met Leiden en Gouda. Het verhuren van een woning in Utrecht, Gouda of Leiden is iets heel anders dan in Stolwijk, Waarder of Harmelen. Verschillen in huurprijs, maar ook in het aantal geïnteresseerden. Onze verhuurmakelaars kunnen u, tijdens een persoonlijk gesprek, hierover meer vertellen.

Welke hypotheekopties past het beste bij mij?

Er zijn verschillende hypotheekopties beschikbaar in Leiden, zoals annuïtaire hypotheken, lineaire hypotheken, en aflossingsvrije hypotheken. De keuze hangt af van uw financiële situatie, doelen en risicobereidheid. Als hypotheekadviseur kunnen wij u helpen bij het analyseren van uw financiën en het selecteren van de hypotheekoptie die het beste bij u past.

Wat is de maximale hypotheeklening die ik kan krijgen?

In de berekeningen van uw maximale hypotheek wordt er altijd gekeken en bepaald door verschillende factoren waaronder je inkomen, schulden uitgaven en waarde van de woning. U mag geen onverantwoord hoge bedragen lenen. Als hypotheekadviseur kunnen we een grondige financiële analyse uitvoeren om de maximale hypotheeklening te bepalen die past bij uw situatie, rekening houdend met de financiële stabiliteit en betaalbaarheid.

 

 

Wat betekent een huis met VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de VvE. U moet hier maandelijks een bedrag voor betalen. Hiervan wordt het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes betaald. De bank wilt zeker weten dat het pand goed onderhouden wordt. Het huis waar u in gaat wonen is namelijk het onderpand voor de hypotheek.

Hoe werkt het met een verbouwing?

Dit is een handig onderdeel om te bespreken tijdens uw hypotheekgesprek. Het kan zijn dat u een leuk huis gevonden hebt, maar er moet nog wel het een en ander verbouwd worden. Hier kunt u ook geld voor lenen. Dit heet een bouwdepot. U leent dan extra geld om te verbouwen. Wel zitten er bepaalde voorwaarden aan, bespreek dit daarom goed tijdens uw hypotheekgesprek.

Wat zijn de gevolgen van vervroegde aflossing of het oversluiten van mijn hypotheek?

Vervroegde aflossing of het oversluiten van uw hypotheek kunnen kosten met zich meebrengen, zoals boetes of administratiekosten. De gevolgen variëren afhankelijk van uw hypotheekcontract en de geldverstrekker. Als u overweegt vervroegd af te lossen of over te stappen naar een andere hypotheek, kunnen wij u adviseren over de financiële implicaties en de beste strategieën om eventuele kosten te minimaliseren.

Kan ik ergens mijn hypotheekkosten berekenen?

Tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning, is het begrijpelijk dat u graag een duidelijk beeld wilt krijgen van uw toekomstige hypotheekverplichtingen. Met behulp van onze handige hypotheekcalculator kunt u binnen enkele minuten een schatting maken van uw maandelijkse lasten. Indien u overweegt om daadwerkelijk een woning te kopen, is het echter raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekcalculator van Fides makelaars

Hypotheken

Een huis kopen? Wat zijn de hypotheekkosten?

De hypotheekrentes zijn momenteel heel laag, dit maakt het kopen van een woning gunstig. Natuurlijk wilt u tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning inzicht hebben in uw toekomstige hypotheeklasten. Door het invullen van de handige hypotheekcalculator heeft u binnen enkele minuten een indicatie van uw maandelijkse lasten. Wordt het kopen van een woning serieus? Dan is een goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur nodig.

Maximale hypotheek berekenen

Het is ook mogelijk om te berekenen wat uw maximale hypotheek kan worden aan de hand van uw gewenste lasten. Berekenen dit via de handige hypotheektool. Dan ontdekt u wat de maximale hypotheek is bij uw gewenste maandlasten.

Tip: schakel een hypotheekadviseur in

Het is verstandig hiervoor een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen, die een plan opstelt vanuit uw belangen. Wij bevelen Opmaat Financieel Adviseurs van harte aan. U kunt Opmaat Financieel Adviseurs bereiken op het telefoonnummer 071-516 80 81. https://www.opmaatfinancieeladviseurs.nl/

Wat is het maximale bedrag dat ik kan lenen?

De hypotheekadviseur zal uw financiële gegevens grondig doorlichten om uw maximale leencapaciteit vast te stellen. Dit omvat het beoordelen van uw bruto-inkomen, bestaande schulden en maandelijkse uitgaven. Het doel is om ervoor te zorgen dat u een hypotheek afsluit die u comfortabel kunt terugbetalen. De adviseur zal rekening houden met de gangbare normen om de haalbaarheid van de hypotheek vast te stellen. Ze kunnen u adviseren over het bedrag dat u veilig kunt lenen zonder financiële problemen.

Welke kosten zijn inbegrepen in de maandelijkse hypotheekbetaling ?

De maandelijkse hypotheekbetaling omvat doorgaans de rente en aflossing op uw lening. Naast deze kernkosten kunnen er echter andere uitgaven zijn, zoals onroerendgoedbelasting, opstalverzekering, onderhoudskosten en mogelijk een Vereniging van Eigenaren (VvE) bijdrage als u een appartement bezit. Het is van essentieel belang om een volledig overzicht te hebben van alle kosten die verband houden met uw hypotheek om een realistisch budget op te stellen.

Kan ik extra aflossen op mijn hypotheek, zijn er beperkingen of kosten verbonden?

Extra aflossen op uw hypotheek kan een slimme financiële zet zijn om uw lening sneller af te betalen en rentekosten te verlagen. De mogelijkheid om extra aflossingen te doen, verschilt echter per hypotheekproduct. Sommige hypotheken staan onbeperkte extra aflossingen toe, terwijl andere beperkingen hebben of kosten in rekening brengen voor extra aflossingen. Uw hypotheekadviseur zal uitleggen wat specifiek voor uw situatie van toepassing is en hoe u het meeste uit extra aflossingen kunt halen.

Hoe ga ik om als mijn financiële situatie verandert tijdens de loop van mijn hypotheek?

Het is belangrijk om een plan te hebben voor het omgaan met eventuele veranderingen in uw financiële situatie. Uw hypotheekadviseur kan strategieën bespreken om flexibiliteit te behouden, zoals herfinancieringsopties, het aanpassen van aflossingstermijnen, of het tijdelijk verlagen van de maandelijkse betalingen in geval van financiële tegenvallers. Dit kan u helpen om uw hypotheek met vertrouwen te beheren, zelfs als zich onvoorziene omstandigheden voordoen.

Zijn er speciale hypotheekproducten voor duurzame of energiezuinige woningen in Leiden?

In Leiden zijn er hypotheekproducten beschikbaar die gericht zijn op duurzame en energiezuinige woningen. Deze producten kunnen gunstige voorwaarden bieden, zoals lagere rentetarieven en subsidies, voor woningeigenaren die energie-efficiënte verbeteringen aan hun huis willen aanbrengen. Dit moedigt duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken aan.

Welke documenten heb ik nodig om mijn hypotheekaanvraag in te dienen?

Het verzamelen van de juiste documenten is een essentiële stap bij het aanvragen van een hypotheek. De adviseur zal u een lijst verstrekken van de vereiste documenten, waaronder;

Een geldig identiteitsbewijs,

Gegevens over uw burgerlijke staat,

Uw laatste salarisstrook en een werkgeversverklaring,

Uw hypotheekadviseur vertelt u verder welke documenten u nog meer moet verzamelen.

Hoelang duurt een hypotheek adviseur?

De duur van het adviesproces met een hypotheekadviseur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan het gehele proces van hypotheekadvies en afsluiting enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de snelheid waarmee documenten worden verstrekt en goedkeuring wordt verleend. Het is raadzaam om realistisch te zijn over de tijdslijn en de juiste stappen te volgen om een succesvolle hypotheektransactie te garanderen.

Heeft u perse een hypotheekadviseur nodig?

Nee, u bent niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen bij het afsluiten van een hypotheek. U kunt ervoor kiezen om zelfstandig te onderhandelen met geldverstrekkers en hypotheken rechtstreeks aan te vragen. Hoewel het mogelijk is om zonder hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten, kan het inhuren van een professional veel voordelen opleveren, met name als u niet bekend bent met het complexe proces van hypotheekaanvragen. Het is belangrijk om de kosten van het inhuren van een adviseur af te wegen tegen de voordelen die ze kunnen bieden om de juiste keuze te maken op basis van uw individuele behoeften en kennisniveau.

Wat is het verschil tussen een gevalideerde en ongevalideerde taxatie?

Gevalideerde taxatie
Om een financiering voor de aankoop van een woning aan te gaan, is in de meeste gevallen een taxatierapport verplicht. Hiervoor bestaan vaste modellen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd. Een gevalideerde taxatie laten wij valideren door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Alle geldverstrekkers accepteren een NWWI-taxatierapport.

Ongevalideerde taxatie
Wanneer wij een taxatie van uw woning doen voor een aankoopadvies, om bezwaar te maken tegen de WOZ aanslag of om een andere reden dan een financiering, dan maken wij een normaal taxatierapport op. Dit rapport hoeft niet gevalideerd te worden.

Wat doet een taxateur?

De taxateur zal allereerst een algehele indruk van de woning opdoen. Er wordt niet alleen gekeken naar het type woning en bouwstijl, maar ook naar de onderhoudsstaat van de woning. Op kantoor zal de nodige recherche plaatsvinden. Denk hierbij aan een eventueel bodemonderzoek, bestemmingsonderzoek en de eigenaarsinformatie wordt geraadpleegd. Maar er is meer; zaken als de ligging, de grootte van de woning en de kavelgrootte. Hoe is de ligging van de tuin of het balkon ten opzichte van de zon? Hoe duurzaam is de woning? Wat is het energielabel? Denkt u aan isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp? Allemaal zaken die meewegen voor de taxateur bij het vaststellen van de waarde van een woning. Op basis daarvan wordt het taxatierapport gemaakt.

Wat is het doel van een taxatie bij de aankoop van onroerend goed in Leiden?

Een taxatie heeft als doel om de waarde van een onroerend goed vast te stellen op een specifiek moment. Dit is van cruciaal belang bij het kopen of verkopen van onroerend goed, omdat het de basis vormt voor de prijsonderhandelingen en het verkrijgen van een hypotheek. Ook als u uw huis gaat verzekeren heeft u een taxatierapport nodig zodat u weet voor welk bedrag uw huis moet verzekeren.

Wat zijn enkele veelvoorkomende waarderingsmethoden die taxateurs in Leiden gebruiken?

Taxateurs in Leiden gebruiken verschillende waarderingsmethoden, waaronder de vergelijkende verkoopmethode, de kostprijsmethode en de inkomenswaardemethode. De meest gebruikte methode is de vergelijkende verkoopmethode, waarbij de waarde wordt bepaald door te kijken naar vergelijkbare verkopen in de buurt.

Wat te doen als ik het niet eens ben met de taxatiewaarde van mijn onroerend goed in Leiden?

Als u het niet eens bent met de taxatiewaarde, kunt u overwegen om in beroep te gaan. U heeft het recht om bezwaar te maken en aanvullende informatie te verstrekken die de taxateur mogelijk heeft gemist. In sommige gevallen kan dit leiden tot een herziening van de waarde.

Kunnen taxatiewaarden in Leiden jaarlijks veranderen?

Ja, taxatiewaarden kunnen jaarlijks veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden en beleidswijzigingen. De onroerendgoedbelasting is vaak gebaseerd op de geschatte waarde van uw woning, dus veranderingen in de taxatiewaarde kunnen van invloed zijn op de belasting die u moet betalen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit van invloed is op uw financiën.

Is een taxatie gratis?

Een waardebepaling is gratis. Een officiële taxatie is nodig voor een hypotheek. Hiervoor maakt de makelaar voorafgaand een kostenbegroting. De taxatie is door een externe partij te valideren.

Hoe lang is een taxatie geldig?

De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidstermijn van 6 maanden. Dit wil zeggen dat op het moment dat de hypotheek aangevraagd wordt uw taxatierapport niet ouder dan 6 maanden mag zijn. Sommige geldverstrekkers hanteren een termijn van 3 maanden. Let dus goed op welke termijn uw geldverstrekker hanteert.

Kunnen taxateurs de waarde van renovaties en verbeteringen aan een woning beoordelen?

Ja, taxateurs kunnen de waarde van renovaties en verbeteringen aan een woning beoordelen. Ze zullen de impact van deze wijzigingen op de totale waarde van het onroerend goed evalueren. Dit kan helpen bij het rechtvaardigen van de kosten van renovaties en verbeteringen.

Ik ga voor m’n werk naar het buitenland: kan ik mijn woning tijdelijk verhuren?

Tijdelijke verhuur komt regelmatig voor. Wanneer u voor werk tijdelijk elders woont en u bij terugkomst uw eigen woning weer wilt betrekken, is dit te overwegen.
U weet dan zeker dat u bij terugkomst uw eigen woning weer kunt betrekkenDaarnaast genereert u met het tijdelijk verhuren inkomsten waarmee u de maandelijkse kosten kunt betalen en blijft de woning in een betere conditie doordat deze bewoond is.

De wetgever heeft juist voor deze gevallen speciale regels gemaakt om te voorkomen dat u bij terugkomst een huurder treft die weigert uw woning te verlaten. Wanneer u de juiste overeenkomsten gebruikt en duidelijke afspraken maakt, dan is tijdelijke verhuur mogelijk zonder dat een huurder recht op huurbescherming heeft.

Hoe verhuur ik mijn woning?

Er is een echte markt met “vraag en aanbod” in huurwoningen. Het is dus belangrijk om vanaf dag één professioneel aan de slag te gaan. Het begint met twee zaken, te weten:

 • Wat is voor de woning een (actuele) huurprijs?
 • Is het verstandig, voor een goede verhuur, enkele zaken vooraf in orde te maken?

Een woning die er goed uitziet presenteert zichzelf en de 1e indruk zegt vaak heel veel. Wanneer de huurprijs klopt met wat er wordt aangeboden, is het zaak om met kandidaten bij uw woning te gaan kijken om vaststellen of de interesse serieus is.
Is er eenmaal een overeenstemming met een huurder, dan is het zaak dat er een goed huurcontract wordt opgesteld met daarin exact de gemaakte afspraken. Daarnaast moet de huurder gescreend worden om te checken of hij/zij in staat is om de huur te betalen.

Is de huurder eenmaal gevonden en het contract getekend, dan komt de oplevering.
Onze verhuurmakelaar is hierbij aanwezig. Wij maken een inspectierapport en een foto-opname van uw woning, waardoor de situatie bij oplevering goed vergelijkbaar is met het startmoment van verhuur.

U kunt, als de woning eenmaal verhuurd is, te maken krijgen met gebreken en zaken die stuk gaan en verholpen moeten worden. Doet u dat zelf of besteedt u dat uit?

Zegt de huurder op of loopt het contract af, dan moet er een eindinspectie plaatsvinden.
Wilt u dat onze verhuurmakelaar hierbij aanwezig is, dan kan dat en zullen wij de situatie bij oplevering vergelijken met de situatie bij de start van de verhuur.
Ook zal er administratief een aantal zaken geregeld moeten worden en is er een borg betaald, dan moet deze retour, mits de woning goed opgeleverd is.

Indexatie

De huur wordt jaarlijks geïndexeerd. Voor sociale huurwoningen (per 1 januari 2022 huurprijs beneden €763,46) geldt dat jaarlijks de huur geïndexeerd kan worden conform de wettelijke regels en wel per 1 juli. De huurverhoging hiervan is meestal maximaal 2,3%. Voor vrije sector huur is dit op dit moment ook wettelijk gemaximeerd en is het percentage 3,3%. Bij de vrije sector geldt geen vaste datum van 1 juli, dat kan iedere willekeurige datum zijn. Een huurverhoging moet volgens bepaalde voorschriften aan een huurder worden medegedeeld.

Mag ik mijn woning verhuren?

Wanneer u eigenaar bent van de woning en in de koopcontract niets vermeld staat over het verhuren van uw woning dan bent u in de mogelijkheid om uw woning te verhuren. Indien het gaat om een appartement in een appartementencomplex dan dient de Vereniging van Eigenaren (VVE) ook geïnformeerd te worden over de verhuur van de woning. Meestal staat dit in de contracten en in het huishoudelijk reglement.

Hoe bepaal ik een realistische huurprijs voor mijn verhuurde woning in Leiden?

Laat uw huis taxeren door onze verhuurexperts. Als u uw huis wilt verhuren in Leiden dan wilt u uiteraard weten wat dat oplevert. Onze verhuurmakelaars kunnen u daar bij helpen. Het bepalen van een realistische huurprijs vereist inzicht in de lokale huurmarkt, de ligging van uw woning en de kenmerken ervan. Dan weet u zeker dat u de huurprijs krijgt die precies bij uw huis past. Onze verhuurmakelaar komt kosteloos bij u langs en doet een grondige inventarisatie van uw woning.

Zijn er financiële stimuleringsregelingen voor verhuurders in Leiden?

In sommige gevallen zijn er subsidies of leningen beschikbaar voor verhuurders in Leiden die hun woningen willen verbeteren of verduurzamen. De gemeente Leiden kan u informeren over eventuele financiële regelingen die op dat moment beschikbaar zijn. Het kan de moeite waard zijn om te onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt, aangezien dit uw investering aantrekkelijker kan maken en bijdraagt aan de waarde van uw vastgoed.

Hoe kan ik als verhuurder mijn eigendom beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen?

Voor verhuurde woningen in Leiden is een speciale verhuurdersverzekering essentieel. Deze verzekering dekt schade aan de woning en aansprakelijkheid. Het is een belangrijk onderdeel van risicobeheer voor verhuurders. We kunnen je adviseren over de juiste verzekering voor onverwachte kosten, zoals reparaties of andere situaties.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een verhuurder in Leiden?

Als verhuurder in Leiden draagt u verschillende verantwoordelijkheden. Deze omvatten het onderhouden van de woning in goede staat, het zorgen voor brandveiligheid, het aanpakken van eventuele gebreken en het verstrekken van de benodigde voorzieningen. Ook moet u de privacy van huurders respecteren en de huurprijs in overeenstemming met de wet bepalen.

Verkopen jullie ook woningen in de omgeving van Leiden?

Wij verkopen woningen in Leiden en omstreken. Zo zijn wij ook in de nabijgelegen dorpen Hazerswoude-Rijndijk, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude regelmatig te vinden. Samen met onze partner, De Koning Makelaars, hebben we een groot netwerk en zijn we actief in het Groene Hart.

Wat moet ik regelen als ik een woning in Leiden e.o. wil verkopen?

Bij het verkopen van uw woning in Leiden of omstreken zijn er diverse aspecten die u moet organiseren. Wij staan klaar om u hierbij te assisteren. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten opgesomd:

 • Waardebepaling: Het vaststellen van een nauwkeurige verkoopprijs vereist een grondige waardebepaling van uw huis. Hierbij worden verschillende factoren meegenomen, zoals vergelijkbare recent verkochte woningen, de huidige staat van de woningmarkt en kenmerken die de waarde verhogen.
 • Verkoopstrategie: Een succesvolle verkoop begint met een doordachte en effectieve verkoopstrategie. Ons doel is om optimale resultaten en tevredenheid te bereiken.
 • Presentatie: Het zorgvuldig opruimen, grondig schoonmaken en eventuele kleine reparaties uitvoeren, creëert een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer die de interesse van potentiële kopers zal vergroten.
 • Professionele foto’s: Investeer in professionele fotografie om uw woning op zijn best vast te leggen. Elk hoekje en elke ruimte wordt zorgvuldig gefotografeerd om een complete en meeslepende visuele ervaring te bieden aan potentiële kopers, inclusief de sfeer en het karakter van uw woning.
 • Energielabel: Het energielabel van uw woning is nu verplicht en essentieel bij de verkoop. Dit label geeft aan hoe energiezuinig uw woning is.
 • Promotie: Zodra uw woning klaar is, is het tijd voor promotie! We zullen er alles aan doen om uw woning onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk potentiële kopers.
 • Bezichtigingen: Geïnteresseerde kopers zullen uw woning bezoeken. Het is belangrijk dat uw huis tijdens deze afspraken goed wordt gepresenteerd.
 • Onderhandelingen: Potentiële kopers (en hun aankoopmakelaar) zullen met u onderhandelen. Het is belangrijk om emoties met betrekking tot uw huis opzij te kunnen zetten.
 • Koopovereenkomst: Zodra er overeenstemming is bereikt, wordt samen met de koper een koopovereenkomst opgesteld. Het is verstandig om juridisch advies in te winnen bij het opstellen van dit document.
 • Notaris: Wanneer alle voorwaarden zijn vervuld, regelt de notaris de juridische afhandeling van de verkoop.

Het verkopen van een woning is een complex proces met veel stappen. Daarom raden wij aan om een ervaren verkoopmakelaar in te schakelen die u door elke fase begeleidt en u ontzorgt tijdens het gehele verkoopproces.

Wat is het beste moment om een huis in Leiden te verkopen?

Het juiste moment om uw huis in Leiden e.o. te verkopen kan afhangen van verschillende factoren, zoals de marktomstandigheden, uw persoonlijke situatie en doelstellingen. Hier zijn enkele overwegingen die u kunt maken:

 • Seizoensinvloeden: Over het algemeen is de lente en de zomer een periode waarin u indrukwekkende en sfeervolle foto’s van uw woning kunt maken. Aan de andere kant kunnen bewoners van slecht geïsoleerde woningen tijdens koude winterdagen op zoek gaan naar beter geïsoleerde woningen.
 • Markt: Het is belangrijk om te beoordelen of er voldoende kopers op de markt zijn in verhouding tot het aantal beschikbare woningen.
 • Uw persoonlijke situatie: Uw eigen situatie en doelen spelen een grote rol. Moet u bijvoorbeeld verhuizen vanwege een nieuwe baan of gezinsuitbreiding? Of wilt u profiteren van een gunstige markt om uw huis te verkopen? Deze factoren kunnen van invloed zijn op het ideale moment om uw huis te verkopen.
 • Voorbereidingstijd: Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om uw huis verkoopklaar te maken. Dit kan onder andere opruimen, reparaties uitvoeren en eventueel het stijlen van de woning omvatten.

Het is verstandig om ook advies in te winnen bij een ervaren verkoopmakelaar. Zij kunnen u helpen bij het bepalen van het juiste moment om uw huis te verkopen, gebaseerd op de lokale marktomstandigheden en uw specifieke situatie.

Hoe lang duurt het verkopen van een huis gemiddeld?

De gemiddelde tijd die nodig is om een huis te verkopen kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, de prijscategorie en de staat van de woning. In een actieve en populaire vastgoedmarkt kan de verkoop van een huis sneller verlopen dan in een minder dynamische markt.

In het algemeen kan het proces van het verkopen van een huis enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Dit proces omvat stappen zoals het vinden van een geschikte koper, het organiseren van bezichtigingen, het onderhandelen over de prijs en voorwaarden, het opstellen van een koopovereenkomst en ten slotte de juridische overdracht bij de notaris.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een gemiddelde is en dat elke situatie uniek is. Sommige woningen kunnen sneller verkocht worden, terwijl andere langer op de markt kunnen blijven. Het inschakelen van een ervaren verkoopmakelaar kan u helpen het verkoopproces te versnellen en de beste resultaten te behalen.

Welke kosten zijn aftrekbaar bij het verkopen van een huis?

Bij de verkoop van een huis zijn er bepaalde kosten die in aanmerking kunnen komen voor belastingaftrek. Enkele voorbeelden van aftrekbare kosten zijn:

 • De notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
 • Kosten voor inschrijving bij het Kadaster.
 • Taxatiekosten die gemaakt zijn om een lening te verkrijgen voor de financiering van een woning.
 • Eventuele kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek voor de aankoop van een volgend huis.

Het is van belang te benadrukken dat de regels en voorwaarden met betrekking tot aftrekbare kosten kunnen variëren en afhankelijk zijn van de specifieke situatie en belastingwetgeving. Het raadplegen van een makelaar kan u helpen bij het vaststellen welke kosten aftrekbaar zijn in uw specifieke geval.

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en taxatie?

Een waardebepaling wordt meestal verricht door een makelaar met als doel een inschatting te geven van de waarde van een woning. Het is een minder formele procedure en kan bijvoorbeeld worden toegepast om een vraagprijs te bepalen bij verkoop.

Een taxatie wordt uitgevoerd door een beëdigd taxateur met als doel de waarde van een woning vast te stellen volgens vastgestelde richtlijnen. Een taxatierapport wordt doorgaans gebruikt voor financiële doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek.

 

Wat doet een verkoopmakelaar bij een waardebepaling?

Tijdens een waardebepaling van een woning voert een makelaar een grondige analyse uit om de geschatte waarde van de woning vast te stellen. Hier zijn enkele stappen die doorgaans door een verkoopmakelaar worden genomen tijdens dit proces:

 • Bezichtiging van de woning: De makelaar komt langs om de woning te bekijken. Tijdens deze bezichtiging let de makelaar op verschillende aspecten, waaronder de staat van onderhoud, de grootte, de indeling, de ligging en eventuele bijzondere kenmerken.
 • Marktonderzoek: De makelaar onderzoekt de huidige stand van de vastgoedmarkt in het betreffende gebied. Dit omvat het analyseren van recente transacties, vraag en aanbod, en eventuele trends die van invloed kunnen zijn op de woningprijzen.
 • Vergelijkingsmateriaal: De makelaar vergelijkt de te taxeren woning met vergelijkbare woningen in de buurt, vaak aangeduid als vergelijkingspanden of referentiepanden. Deze vergelijkingspanden zijn recent verkocht en hebben vergelijkbare kenmerken, zoals grootte, type en locatie.
 • Waardebepalingsrapport: Op basis van de verzamelde informatie stelt de makelaar een waardebepalingsrapport op. Hierin wordt de geschatte waarde van de woning vermeld, samen met de onderbouwende gegevens en vergelijkingsmateriaal.
 • Advies aan de eigenaar: De makelaar bespreekt het waardebepalingsrapport met de eigenaar en licht toe hoe de geschatte waarde tot stand is gekomen en welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld.

Het doel van een waardebepaling is om een realistische schatting te geven van de waarde van de woning. Dit helpt potentiële verkopers bij het vaststellen van een geschikte verkoopprijs en biedt hen inzicht in de marktsituatie op dat moment.

Beïnvloedt de locatie de waarde van mijn huis?

De locatie van een woning speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van een woning. Locaties worden gebruikt om specifieke demografische gegevens en kenmerken van een gebied te identificeren, zoals de nabijheid van voorzieningen, scholen, winkels, openbaar vervoer en de algehele reputatie van de buurt. Dit kan een rol spelen in de aantrekkelijkheid en de vraag naar een woning, en daarmee ook in de uiteindelijke waarde ervan.

Het is echter belangrijk op te merken dat de waarde van een huis niet uitsluitend afhangt van de postcode, maar ook van andere factoren zoals de staat van het huis, de grootte, de indeling en de specifieke kenmerken ervan. Een professionele makelaar of taxateur kan u helpen om een beter inzicht te krijgen in de invloed van de locatie op de waarde van uw huis.

Hoe lang duurt een waardebepaling?

De duur van een waardebepaling kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de woning, de complexiteit van de marktsituatie en de grondigheid van de analyse die door de verkoopmakelaar wordt uitgevoerd. Over het algemeen neemt een waardebepaling van een woning tussen 30 minuten en anderhalf uur in beslag.

Tijdens dit tijdsbestek zal de verkoopmakelaar de woning inspecteren, relevante gegevens verzamelen, mogelijke vergelijkingspanden analyseren en uiteindelijk een waardebepalingsrapport opstellen. Het is van groot belang dat de makelaar voldoende tijd kan nemen om nauwkeurige informatie te verzamelen en een goed onderbouwde schatting van de waarde van de woning te maken.

Hoe werkt een waardebepaling?

Een waardebepaling van een woning wordt uitgevoerd door een verkoopmakelaar en omvat verschillende stappen om de geschatte waarde van de woning vast te stellen. Hier is een beknopte uitleg van hoe een waardebepaling doorgaans werkt:

 • Vooronderzoek: De makelaar begint met een vooronderzoek waarbij informatie wordt verzameld over de woning, zoals de locatie, het type woning, het bouwjaar en de oppervlakte. Ook wordt informatie over recente transacties in de buurt opgevraagd.
 • Bezichtiging: De makelaar bezoekt de woning om deze te inspecteren. Tijdens de bezichtiging let de makelaar op verschillende aspecten, waaronder de staat van onderhoud, de grootte, de indeling, de ligging en eventuele speciale kenmerken.
 • Vergelijkingsmateriaal: De makelaar vergelijkt de te taxeren woning met vergelijkbare woningen in de buurt, ook wel bekend als vergelijkingspanden of referentiepanden. Deze vergelijkingspanden zijn recent verkocht en hebben vergelijkbare kenmerken, zoals grootte, type en locatie.
 • Marktonderzoek: De makelaar analyseert de huidige stand van de vastgoedmarkt in het betreffende gebied. Dit omvat het bestuderen van recente transacties, vraag en aanbod, en eventuele trends die van invloed kunnen zijn op de woningprijzen.
 • Waardebepalingsrapport: Op basis van de verzamelde informatie stelt de makelaar een waardebepalingsrapport op. Hierin wordt de geschatte waarde van de woning vermeld, samen met de onderbouwende gegevens en vergelijkingsmateriaal.
 • Advies: De makelaar bespreekt het waardebepalingsrapport met de eigenaar en licht toe hoe de geschatte waarde tot stand is gekomen en welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld.

Een waardebepaling is bedoeld om een realistische schatting te geven van de waarde van de woning op dat moment. Het helpt potentiële verkopers bij het bepalen van een geschikte verkoopprijs en biedt inzicht in de marktsituatie op dat specifieke moment.

Is de waardebepaling ook de taxatiewaarde?

Nee, een waardebepaling en een taxatiewaarde zijn niet hetzelfde. Een waardebepaling is een geschatte waarde van een woning door een makelaar, gebaseerd op vergelijkbare verkopen en markttrends. Het geeft een indicatie van wat de woning naar verwachting waard is op de huidige woningmarkt.

Daarentegen is een taxatiewaarde een officiële beoordeling van de waarde van een woning, uitgevoerd door een onafhankelijke gecertificeerde taxateur. Een taxatie wordt vaak gedaan voor formele doeleinden, zoals het verkrijgen van een hypotheek, het vaststellen van de verkoopprijs bij een verkoop, of voor juridische doeleinden. Een taxateur volgt strikte richtlijnen en houdt rekening met verschillende factoren om tot een nauwkeurige waardebepaling te komen.

Wanneer zou ik voor een waardebepaling kiezen?

Een waardebepaling is van belang wanneer u inzicht wilt krijgen in de waarde van uw woning. Het biedt u waardevolle informatie voor verschillende aspecten en ondersteunt u bij weloverwogen beslissingen. U kunt overwegen om een waardebepaling te laten uitvoeren in diverse situaties, waaronder:

 • Verkoop van uw woning: Als u van plan bent uw huis te verkopen, is een waardebepaling een nuttig hulpmiddel om een realistische vraagprijs vast te stellen. Het verschaft u inzicht in de actuele marktwaarde van uw woning en ondersteunt u bij het bepalen van een aantrekkelijke prijs om potentiële kopers aan te trekken.
 • Aankoop van een woning: Wanneer u overweegt een nieuwe woning aan te schaffen, kan een waardebepaling helpen beoordelen of de gevraagde prijs overeenkomt met de waarde van de woning. Dit stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en eventueel te onderhandelen over de aankoopprijs.
Wat kost een waardebepaling van een woning?

De kosten voor een waardebepaling van een woning kunnen variëren, afhankelijk van het makelaarskantoor en de specifieke diensten die zij aanbieden. Bij ons wordt echter een waardebepaling kosteloos aangeboden door onze verkoopmakelaars als onderdeel van onze service. Dit stelt potentiële verkopers in Leiden e.o. in staat om de verkoopwaarde van hun woning te bepalen zonder extra kosten.

Ik wil meerdere woningen of een project woningen verhuren

Heeft u meerdere woningen te verhuren of een project van woningen te verhuren in ons werkgebied dan kunnen wij dat voor u verzorgen. Zijn het meerdere woningen in een project die gelijktijdig verhuurd moeten worden dan doen wij dat georganiseerd vanuit onze afdeling nieuwbouw, ook al zijn het bestaande woningen nu zij gewend zijn projectmatig projecten in de markt te zetten.

Zijn het meerdere woningen of op verschillende locaties of op verschillende momenten dan is het vaak verstandig om het vanuit onze organisatie bestaande bouw te doen omdat zij goed zijn in het verhuren van individuele woningen. Voor u is het dan vaak wel prettig om een aanspreekpunt te hebben. Dat vinden wij ook prettig.

In een persoonlijk gesprek moeten wij met elkaar vaststellen wat het plan van aanpak wordt gegeven de inhoud van de opdracht.

Blijven mensen een woning huren?

De interesse om te huren blijft. Steeds meer mensen, jong en oud, maken bewust de keuze om (tijdelijk) te huren. Vergeet daarnaast het grote aantal expats in Nederland niet – ook zij zoeken een huis om te wonen hetzij tijdelijk of langdurig.

Hoe verhuur ik mijn woning?

Een goede huurder, die onder andere op tijd de huur betaalt, is belangrijk. Maar het is meer. U geeft de sleutel van uw woning aan een ander, dan is het wel zo prettig dat wanneer de huurder de woning verlaat, u de sleutel terugkrijgt en de woning in de originele staat wordt opgeleverd.
Belangrijk is ook dat het juiste model huurcontract wordt gebruikt. Dit kan achteraf veel problemen voorkomen. Het maakt al verschil of u uw woning tijdelijk of langdurig wil verhuren, maar en zijn meer zaken waar u op moet letten. Daar helpen wij u graag bij.

Werkwijze bij het verhuren van uw woning

Benieuwd wat Fides makelaars voor u kan doen? Maak een vrijblijvende afspraak.
Wij vertellen u over onze werkwijze, geven advies over een juiste huurprijs en geeft u ons de opdracht, dan gaan wij op zoek naar een geschikte huurder voor uw woning.

Welke type hypotheekproducten zijn het meest geschikt voor het verhuren van woningen?

Er zijn verschillende hypotheekproducten die geschikt zijn voor het verhuren van woningen in Leiden, zoals verhuurhypotheken en beleggingshypotheken. Verhuurhypotheken zijn specifiek ontworpen voor verhuurdoeleinden en bieden doorgaans gunstige rentevoorwaarden. Beleggingshypotheken kunnen een bredere financieringsmogelijkheid bieden voor vastgoedbeleggingen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van deze producten te begrijpen. Als hypotheekadviseur kunnen wij u helpen bij het evalueren van de beste hypotheekproducten op basis van uw investeringsdoelen en financiële situatie.


© 2024 De Koning Makelaars. Alle rechten voorbehouden