Energielabel in 6 stappen

Afschaffing Vereenvoudigd Energielabel (VEL)

19/09/2019 - Voor koopwoningen wordt het energielabel bepaald via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Hier geven woningeigenaren zelf de belangrijkste tien kenmerken op. Vanaf 1 juli 2020 komt dit te vervallen.

Wie vanaf volgend jaar zijn huis wil verkopen, moet een expert laten komen om het energielabel te bepalen. Duurzaamheid heeft de aandacht en het vergroenen en duurzamer maken van woningen zal de komende jaren steeds serieuzer gaan worden.

“Het nieuwe energielabel stimuleert de huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke maatregelen in de woning mogelijk zijn, bijvoorbeeld dubbel glas of het isoleren van het dak. Het is altijd een vooruitgang om groener wonen te stimuleren”,  aldus makelaar Martijn Verbeek Wolthuys – Fides makelaars.

"Wij lezen in de stukken van Prinsjesdag dat ook de prijs van aardgas omhoog gaat.
Naast de woonlasten voor de hypotheek gaan de energielasten per maand ook een steeds belangrijkere rol spelen nu de verschillen per woning steeds groter worden. Het komt nog maar zelden voor maar woningen met 0 energielasten zijn er. Maar laat het € 76,= per maand zijn i.p.v. 188 euro of meer, het raakt uw portemonnee iedere maand."

De minister geeft in een brief aan  het VEL uit te willen faseren en alle nieuwe energielabels vanaf 1 juli 2020 via de uitgebreide systematiek te bepalen. Huidige labels blijven tien jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen die verkocht worden zonder dat er een geldig label is.

Bron: Rijksoverheid

Deel deze pagina: