Designed by Freepik

Consumenten zijn aanhoudende prijsstijgingen beu

17/01/2019 - De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn. “We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen.” zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Positief is dat meer mensen hun woningen te koop zetten.

In de tweede week van januari publiceerde de NVM haar cijfers. Het nieuws dook er boven op. Afgelopen kwartaal heeft de NVM aangegeven dat het Code Rood is voor de woningmarkt – met name voor de nieuwbouw – en het is nog steeds Code Rood, maar wel met enkele lichtpuntjes.”

Leiden

Wij zoomen in op kwartaal 4-2018 ten opzichte van kwartaal 3-2018. De prijsstijging van gemiddelde tussenwoning in Leiden is 7,2%. De transactieprijs van een hoekwoning is echter gelijk gebleven. De prijs van een appartement is 0,2 gedaald.
De cijfers laten zien dat in tussen- en hoekwoningen gemiddeld 28 dagen te koop staan. Appartementen gaan iets sneller van de hand, deze wisselen in 29 dagen van eigenaar.

Nieuwbouw

Te weinig aanbod en een hoog prijsniveau speelt ook nieuwbouw-koopmarkt parten. Het afgelopen kwartaal daalde ook de verkoop van nieuwbouwwoningen; met 7%. “De nieuwbouwprijzen worden verder opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen,” aldus Jaarsma.

Hier in de regio is dat zeker een punt van aandacht. De stad groeit al jaren structureel en dus zijn er structureel ook nieuwe woningen nodig. Die zijn er ook, maar niet genoeg. Niet alles wordt vlot verkocht. Er is interesse in appartementen, maar in het hogere prijssegment wordt er kritisch gekeken naar de locatie en kost het de nodige tijd om alles te verkopen.

Uw belangen staan bij ons voorop

Onze missie is uw woondromen te vervullen en in een hectische markt als deze is het extra fijn als iemand uw belangen voorop zet. Voor zowel verkoop als aankoop, staan onze makelaars voor u klaar. Heeft u vragen over verhuizen, verkopen, verbouwen, hypotheken, neem contact met ons op, we komen graag bij u langs. 

Wat doen wij voor u aan nieuwbouw?

Bij nieuwbouw is het zaak om op tijd geïnformeerd te worden en wordt er dan nieuwbouw aangeboden, voldoet dit dan aan uw wensen? Bij Fides makelaars zijn wij druk met het maken van de match tussen aanbod en of het aan uw woonwensen voldoet. Maar -en dat kunt u niet zien- wij zijn ook dagelijks in gesprek met gemeenten en ontwikkelaars om de woonproducten die worden ontwikkeld zoveel mogelijk aan uw wensen te laten voldoen.

Dat doen wij door u op een makkelijke manier al het nieuwbouw woningaanbod samen met een aantal collega makelaars te tonen op Nieuw WonenLeiden. Hier heeft u ook de mogelijkheid om uw woonwensen aan te geven. Waar u het liefste wil wonen en wanneer u een nieuwe woning koopt wat u daarin minimaal allemaal wilt hebben. Dat geeft ons weer de kennis om meer en meer te proberen uw droomwoning te gaan bouwen.

Deel deze pagina: