NVM cijfers derde kwartaal

De NVM kwartaalcijfers zijn bekend, wat betekent dat voor Leiden?

11/10/2018 - Het is Code Rood voor de woningmarkt. Met deze noodkreet pleitte de NVM op Prinsjesdag voor een structurele en gestructureerde aanpak om tot 2030 in Nederland 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Dat de woningmarkt het water tot aan de lippen staat, blijkt ook uit de nieuwste kwartaalcijfers die de NVM vandaag presenteert.

Leiden

Betaalde u voor een tussenwoning in 2017 'slechts' 315.000 euro, de gemiddelde prijs vandaag is 329.000 euro. Hoekwoningen zijn met liefst met 15 procent gestegen. Gemiddeld gaan deze van de hand voor 411.000 euro. Appartementen zijn van 209.000 euro in 2017 gestegen naar een transactieprijs van 240.000 euro.

Woningen staan in Leiden en omgeving 34 dagen te koop. Appartementen wisselen sneller, deze staan slechts 27 dagen te koop. Het aantal transacties voor appartementen is ook met 16,3% het hardst gedaald, wat de krapte verklaard. 

Landelijk gezien

Met name in de stedelijke gebieden, waar appartementen en tussenwoningen een groot deel van de woningmarkt uitmaken, is de enorme krapte evident. In landelijke gebieden, waar de duurdere woningtypen meer vertegenwoordigd zijn, heeft u nog wel wat te kiezen. De trend van afnemend aanbod en stijgende prijzen is echter ook hier aan de orde.

Nationale woonagenda

Eerder dit jaar heeft de NVM samen met een groot aantal marktpartijen en de Rijksoverheid de Nationale Woonagenda getekend. Doel daarvan is de nieuwbouwproductie in Nederland flink te bevorderen. De doelstelling van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar wordt op dit moment bij lange na niet gehaald. Er is ook weinig perspectief dat dit volgend jaar wel zal lukken.

Waarom blijft de nieuwbouw zo achter?

NVM-voorzitter Ger Jaarsma: “Ten eerste is er geen duidelijke visie waar en hoe op dit moment ontwikkeld en gebouwd moet worden. NVM-nieuwbouwspecialisten denken hierover al jaren constructief mee met projectontwikkelaars en gemeenten, en hoewel er best successen worden geboekt, kan hier absoluut een flink tandje bij.”

Ook de door de aardbevingen in Groningen ingegeven beslissing om geen gasaansluitingen meer te maken, remt volgens Jaarsma de nieuwbouwproductie. “Projecten gaan simpelweg terug naar de tekentafel, omdat in eerdere instantie die gasaansluitingen wel waren voorzien. Een noodzakelijke ingreep natuurlijk, maar het betekent wel allemaal tijdverlies”, zegt hij. Tot slot meent de NVM-voorzitter dat de woningcorporaties in Nederland te zwaar worden belast en daardoor niet toekomen aan investeringen in nieuwbouw. “Het geld dat ze uitgeven bestaat in toenemende mate uit belastingen en het geld op hun balans zit in de huizen die ze beheren. Zo blijft er bijna niets over om te investeren in nieuwe sociale huurwoningen.”

Verwachting NVM: minder aanbod en transacties en blijvende prijsstijgingen

Het sombere beeld van minder woningtransacties, een verder afnemend aanbod en forse prijsstijgingen zal ook het komende kwartaal domineren. Jaarsma: “Net als onze voorspelling in het vorige kwartaal houden we voor het laatste kwartaal van 2018 rekening met een daling van 7% tot 10% in het aantal transacties. En een prijsontwikkeling van plus 8% tot 10%.” Het vierde kwartaal van een jaar is er traditioneel een van meer transacties dan de andere periodes in het jaar. “Maar omdat er bijna geen aanbod is, zullen er ook minder transacties plaatsvinden dan normaal gesproken in een vierde kwartaal.” De woningmarkt zal volgens de NVM-voorzitter dus verder verkrappen, al blijven de regionale verschillen groot.

Wat doen wij voor u aan nieuwbouw?

Fides makelaars vinden het belangrijk om te weten wat uw droomwensen zijn. Daarom werken wij samen met andere makelaars en projectontwikkelaars. Op de site kunt u gemakkelijk uw woonwensen invullen en zo aanbod ontvangen.

Onze missie

Onze missie is uw woondromen te vervullen en in een hectische markt als deze is het extra fijn als iemand uw belangen voorop zet. Voor zowel verkoop als aankoop, staan onze makelaars voor u klaar. Heeft u vragen over verhuizen, verkopen, verbouwen, hypotheken, neem contact met ons op, we komen graag bij u langs. 

Deel deze pagina: