Jonge vrouw verhuist

Een uitweg voor starters: een woning kopen met de hulp van ouders

12/02/2021 - De woningprijzen gaan vandaag de dag door het dak. Voor starters is het kopen van een eigen huis nauwelijks haalbaar. Een financieel steuntje in de rug van ouders kan het verschil maken. En als dit weloverwogen gebeurt, levert het een win-win situatie op voor alle partijen. René Verlaan van Opmaat financieel adviseurs legt uit:

“Er zijn ouders die wat geld op de bank hebben staan. Omdat de spaarrente verwaarloosbaar is, bouw je niet aan je vermogen terwijl je er wel vermogensbelasting over betaalt. Dat is natuurlijk jammer. Nu mogen ouders elk jaar een belastingvrije schenking doen aan hun kinderen. In 2021 geldt dat voor een bedrag tot € 6.604. En als de schenking specifiek is bedoeld voor de aankoop of verbouwing van een woning is het belastingvrije bedrag maar liefst € 105.302. Dat is voor het kind een aanzienlijke aanvulling op de hypotheek, waarmee de kansen op de woningmarkt flink worden vergroot. Tegelijkertijd bespaart de ouder op de vermogensbelasting.

Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zo moet het kind tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en moet het geld uiterlijk in 2023 besteed zijn (bekijk alle voorwaarden op belastingdienst.nl).

Als de ouders het geld voor de schenking niet op de bank hebben staan, is het ook nog mogelijk tegen lage rente een lening af te sluiten op de overwaarde van het huis. Zo kunt u uw kind toch steunen bij het kopen van een woning.

Investeren in 'bakstenen'

Er zijn nog andere manieren om financieel te helpen, die ook interessant kunnen zijn voor ouder en kind. Het is bijvoorbeeld mogelijk om als ouder een tweede woning te kopen, en deze vervolgens aan het kind te verhuren. Dan is het een investering ‘in bakstenen’ tegen een rente die lager is dan 1,5%. Tegelijkertijd kan het kind voordelig wonen, mogelijk heeft het zelfs recht op huurtoeslag. Vooral voor kinderen die studeren en een bijbaantje hebben is dit een interessante optie.”

  • Benieuwd welke hypotheek de beste aanvulling is op de schenking van je ouders? Neem contact op met Opmaat financieel adviseurs, we zetten je financiële mogelijkheden met plezier voor je op een rij.
     
  • Wilt u weten hoe u uw zoon of dochter het beste financieel kunt helpen? Maak een afspraak  voor een deskundig advies van Opmaat financieel adviseurs. 

Deel deze pagina: