Leids Ontzet

Het Leids Ontzet

25/09/2018 - Hét feest van het jaar: Het Leids Ontzet. Er wordt Haring en witte brood uitgedeeld en natuurlijk eet iedereen hutspot. Wat speelde zich in die roerige dagen van 1574 in en rond Leiden af? Daarvoor gaan we terug naar de belegering van Leiden door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog.

Een geschiedenis lesje

Eind september staken de geuzen de dijken door. Begin oktober draaide de wind en door de storm stroomde het water de Leidse regio binnen.

Het water steeg en steeg en toen in de nacht van 2 op 3 oktober bij de Koepoort met groot lawaai een deel van de verzwakte Leidse stadsmuur instortte, besloten de Spanjaarden in paniek te vluchten, bang voor een aanval van de Leidenaren en het opkomende water. Maar de Leidse bevolking weet nog van niets. 

Een jonge Leidenaar, Cornelis Joppenszoon, besluit daarop op onderzoek uit te gaan. Hij sluipt naar de Lammenschans en ziet dat het verdedigingswerk er verlaten bijligt. De Spanjaarden moeten haastig vertrokken zijn, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Deze maaltijd is later bekend geworden onder de naam hutspot. 

Onzet!

De volgende morgen om acht uur varen de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd! 

En dat wordt elk jaar nog steeds groots gevierd. Het hele programma vind u op de 3 october vereeniging.

Natuurlijk vieren wij dit ook mee, vandaar dat ons kantoor aan de Lammenschansweg is gesloten. 


Bron: 3 October vereeniging

Deel deze pagina: