Huizenmarkt inzichten Q1

04/05/2020 - Fides makelaars houden u graag op de hoogte van landelijke ontwikkelingen op de woningmarkt. Zo delen wij dit keer de nieuwste woningmarkt kwartaalcijfers van de NVM. De marktontwikkelingen betreffen de periode voorafgaand aan de genomen strenge maatregelen ten behoeve van de bestrijding van het coronavirus in Nederland. De effecten hiervan zijn dus nog niet zichtbaar in de cijfers.

Aantal transacties
In het 1e kwartaal van 2020 zijn er iets minder woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In totaal werden er door NVM-makelaars ruim 32.800 koopwoningen bestaande bouw verkocht, een daling van 0,6%. Op jaarbasis laten de verkoopaantallen al anderhalf jaar een evenwicht zien, van tussen de 147.500 en 150.000 woningen.


Verkopen afhankelijk van woningtype
De ontwikkeling van het aantal verkopen naar woningtype laat een grote spreiding zien. Zo is een toename van 10,6% te zien in de verkoop van vrijstaande woningen, terwijl het aantal verkochte appartementen (wederom) sterk gedaald is: -9,4%. Het aandeel van appartementen in het totaal aantal verkopen ligt nu onder de 25%, lager dan in de afgelopen 20 jaar. Te weinig aanbod is hier debet aan.


Regionale verschillen in verkopen

In veel grote steden en de gebieden waar de woningmarkt erg krap is (weinig aanbod in verhouding tot het aantal transacties) is het aantal transacties sterk afgenomen. In Almere (-23,6%), stad Groningen (-17,9%) en Utrecht (-17,2%) is de afname ten opzichte van het 1e kwartaal 2019 het grootst. In Limburg, grote delen van Zeeland en in veel regio’s tegen de grens ligt het aantal verkochte woningen juist hoger, tot wel meer dan 40% stijging in de kop van Noord-Holland.
 

Transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning
De prijs van verkochte woningen is in het 1e kwartaal van 2020 sterk toegenomen, met 9,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vorig kwartaal genoteerde versnellende stijging van de transactieprijzen zet zich dit kwartaal dus door. Appartementen noteren de sterkste stijging, 12,5%. De prijs van verkochte tussenwoningen nam toe met 8,8%. De transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning komt nu uit op 326 duizend euro
 


Vierkantemeterprijs stijgt met 7,4% op jaarbasis

De prijsontwikkeling van de verschillende woningtypen ligt vrij dicht bij elkaar, van 6,5% voor twee-onder-een-kapwoningen tot 7,9% voor hoekwoningen en appartementen.

Gemiddelde verkooptijd
De verkooptijd van woningen ligt, zoals vrijwel altijd in een 1e kwartaal, iets hoger dan de afgelopen kwartalen. Verkochte woningen in het 1e kwartaal 2020 hadden gemiddeld 41 dagen nodig om een nieuwe eigenaar te vinden.

Vraag-verkoopprijsverschillen
Het gemiddelde onderhandelingsresultaat, dus het verschil tussen de laatste vraagprijs van een woning en de uiteindelijke transactieprijs, is negatief. Voor de gemiddelde woning wordt 1,0% méér betaald dan voor de woning gevraagd werd. Bij tussenwoningen (-2,3%) en appartementen (-3,3%) is dit verschil het grootst. Voor twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen wordt gemiddeld nog iets minder dan de vraagprijs betaald. 

Aantal woningen in aanbod
Het aantal woningen dat halverwege het 1e kwartaal 2020 bij NVM-makelaars te koop staat is met 28,6% ten opzichte van vorig jaar erg hard gedaald. Er staan nu ongeveer 30.200 woningen in aanbod, een zeer laag aantal. Het is maar liefst 20 jaar geleden dat er zo weinig aanbod voor de woningzoekende consument beschikbaar was. Het feit dat er zo weinig beschikbaar woningaanbod is komt niet door het aantal verkopen, dat is al anderhalf jaar stabiel. Voornaamste oorzaak is het lage aantal woningen dat te koop wordt gezet: 31.700 woningen, 10,6% minder dan vorig jaar en het laagste aantal in 5 jaar. Op jaarbasis gaat het om 158.000 nieuw te koop gezette woningen.

Woningaanbod bekijken


Vraagprijzen van het aanbod
De ontwikkeling van de vraagprijs van aangeboden woningen komt in het 1e kwartaal van 2020 uit op 9,1%. Daarmee ligt de vraagprijsontwikkeling al een jaar rond de 9%. De vraagprijsontwikkeling van appartementen ligt daar met 12,9% flink boven. Dit weerspiegelt de grote vraag naar appartementen in Nederland.

NVM krapte-indicator
Door de sterke daling van het woningaanbod is de krapte op de Nederlandse woningmarkt dit kwartaal nog groter geworden. Een consument kon op enig moment nog kiezen uit 2,8 woningen, terwijl dit een jaar eerder er nog 3,8 waren. Dit is het laagste niveau van de NVM krapte indicator sinds 2000. Bij tussenwoningen is de krapte het grootst (1,6), bij vrijstaande woningen is nog sprake van enig evenwicht (indicator 6,7). Voor alle woningtypen is de keuze voor de koper het afgelopen jaar verder beperkt.Opzoek naar een woning?
"De woningmarkt is sinds 14 maart in Leiden nog steeds volop in beweging. Er is nog steeds een groot tekort aan goede woningen en de vraag blijft hoog. Wel iets minder bezichtigingen, maar de bezichtigingen die we hebben zijn heel serieus. Woningen worden deels nog steeds boven vraagprijs verkocht. De rente is nog steeds historisch laag, dus kopen blijft interessant", aldus makelaar Martijn Verbeek Wolthuys. Wilt u een woning aankopen? Wij zijn graag uw makelaar! Laat uw contactgegevens achter en wij bellen u om een vrijblijvende afspraak te maken.

Vrijblijvende aankoopafspraak


Gratis zoekopdracht
U kunt bij ons een gratis zoekopdracht aanvragen. Dit betekent dat wij op basis van uw voorkeuren regelmatig mails toesturen met het nieuwe woningaanbod dat binnen uw woonwensen valt. Ook kunt u even rondneuzen op onze woningaanbod webpagina.

Zoekservice
 

Bron marktinformatie en cijfers: nvm.nl

Deel deze pagina: