Afbeelding nieuwbouwproject Octagon

NVM: “Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte”

19/01/2021 - Makelaarsorganisatie NVM heeft de kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van 2020 over de woningmarkt bekend gemaakt. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in ‘bestaande bouw’ steeg maar liefst 11,9 % ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Er zijn 3,7% meer bestaande koopwoningen verkocht dan in 2019, en het aanbod van koopwoningen werd krapper dan ooit. Conclusie: de woningmarkt is extreem oververhit, doordat er veel meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er woningen beschikbaar zijn.

Daarnaast is er volgens de NVM een trend zichtbaar dat mensen uit de Randstad hun woonplaats verruilen voor een woning in niet-westelijke provincies, en is deze woning flink groter dan het huis dat ze achterlaten. De reden hiervan zou kunnen zijn dat mensen meer thuis werken; ze hebben meer ruimte nodig voor thuiswerkplekken, maar hoeven niet meer in de buurt van hun werk te wonen.

Hoe ervaren de makelaars Fides makelaars en De Koning makelaars deze extreme tijden? We voelen twee van hen aan de tand.

Martijn Verbeek Wolthuys, Fides makelaars in Leiden e.o.:

“De charme van Leiden is dat het een stad is waar iedereen kan wonen. Maar of dat zo blijft? Starters krijgen hier nauwelijks kans, voor hen heeft Leiden op het ogenblik weinig te bieden. Je ziet de prijzen gigantisch stijgen er komen steeds minder woningen in verkoop, die ook weer heel snel verkocht worden. Momenteel helpen wij dan ook veel mensen bij het vinden van het juiste huis, en bemiddelen wij voor hen bij de aankoop. Zij moeten behoorlijk overbieden om kans te maken, tot wel 10-15% boven de vraagprijs. Voor verkopers is het natuurlijk een ander verhaal, die hebben juist veel kansen. Alhoewel ze vaak ook weer iets anders willen kopen en dat wordt dan een hele uitdaging. 
Wij zien niet zoveel mensen vertrekken naar andere provincies, de meesten willen in de stad blijven. Starters gaan vooral naar omliggende plaatsen als Alphen aan den Rijn of Zoetermeer omdat ze daar wel een woning kunnen vinden en betalen die bij ze past. Ouderen willen vaker ‘downsizen’ die hoeven dat grote huis niet meer en trekken liever in een gelijkvloers appartement. 
In Leiden zijn voor de komende negen jaar nog 8000 woningen nodig. Er zit ook veel nieuwbouw in de pijplijn, een deel daarvan komt over een paar jaar op de markt. Dat zijn geen gezinswoningen maar appartementencomplexen. Woontorens die wel 50 tot 100 meter de lucht in gaan, waarbij gelukkig ook rekening gehouden wordt met betaalbare huur- en koopwoningen. De stad moet immers wel leefbaar blijven, daarom moet er voor een breed publiek gebouwd worden. Het duurt nog wel even voordat dat allemaal afgerond is, maar deze nieuwbouw is hard nodig, dus de gemeente moet gas geven wat ons betreft.”

André de Koning, De Koning makelaars Nieuwkoop – Uithoorn

“Wij merken dat de snelheid waarmee huizen worden verkocht een gevoel van schaarste geeft voor woningzoekers. En dat blijft nog wel even zo, want ik verwacht niet dat de lage rente snel omhoog gaat. De situatie verandert pas als het consumentenvertrouwen gaat dalen, bijvoorbeeld door hoge werkeloosheid. Vooralsnog heeft de overheid dit onder controle met de steunmaatregelen.
In het begin van 2020 liepen wij een beetje achter de stedelijke gebieden aan en werd bij ons nog veel verkocht via onderhandeling. Inmiddels heeft er een kentering plaatsgevonden en is er vooral sprake van verkoop op inschrijving, waarbij nagenoeg alle woningen boven de vraagprijs worden verkocht. In Nieuwkoop is opvallend dat stedelingen uit Amsterdam en Amstelveen vaak veel hoger bieden dan mensen uit de regio. Zij hebben meestal ook meer te besteden omdat zij vaak hun huis heel goed hebben verkocht en daardoor minder financiering nodig hebben. Dat betekent dat Nieuwkopers helaas regelmatig achter het net vissen. Vooral in Uithoorn merk je dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Daar is de impact van internationals die hier willen blijven duidelijk zichtbaar. Een huis kopen is voor hen voordeliger dan duur huren. Uithoorn is voor internationals aantrekkelijk omdat het gunstig gelegen is ten opzichte van de grote steden en een uitstekend openbaar vervoer netwerk biedt.
Wij zijn een beetje het buitengebied van de Randstad, mensen die hier komen wonen willen vrijheid, ruimte en rust. Daar hoeven ze niet voor naar andere provincies, dus van die trek naar het oosten merken wij niets.
Al met al ervaren wij hier ook dagelijks dat er meer vraag naar huizen is dan aanbod. De grotere nieuwbouwprojecten zijn inmiddels afgerond, er staat niet veel meer op stapel.”

Hoog op de politieke agenda

Ook de makelaars van onze andere vestigingen ondervinden elke dag weer dat er een nijpend woningtekort is. NVM-voorzitter Onno Hoes maakt zich er hard voor om dit landelijke probleem bij politieke partijen hoog op de agenda te zetten. Hoes geeft aan: “Gelukkig is er nu veel aandacht voor dit maatschappelijke probleem. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben echt een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken.” 

Deel deze pagina: