Geveltuin

Tuinieren zonder tuin

22/03/2019 - Wat dacht u van een geveltuin of de laatste woontrend; een tuintje voor het raam?

Meer bijen en vlinders

De meest eenvoudige manier om snel een groen effect te creëren bij uw gevel, is het plaatsen van één of meerdere plantenbakken. Bang dat uw potten omvallen of meegenomen worden? Maak een geveltuintje. Voor een geveltuin vervangt u een aantal tegels langs de gevel voor verse aarde en planten. Staat gezellig en is goed voor de bijen en vlinders. 

Houd rekening met de buurt en plant geen planten met doornen of stekels, brandnetels of struiken of bomen die te groot worden. Gebruik geen bomen en andere diepwortelende planten (wortels kunnen problemen veroorzaken in combinatie met kabels en leidingen in de grond).

Goed voor het klimaat

Een geveltuintje helpt ook mee tegen wateroverlast. En in de zomer zorgt het voor verkoeling. Beplanting houdt namelijk minder warmte vast dan tegels en beton. Dat wordt genieten in het zonnetje.

Hangende tuintjes

Window farming: De nieuwste wereldwijde woontrend, een tuintje hangend voor uw (keuken)raam. Het idee vis overgewaaid uit New York.

Met een window farming kunt u planten kweken zonder dat u een tuin, balkon of groene vingers nodig heeft. Hierdoor is het zelfs mogelijk om het hele jaar door groenten en kruiden te verbouwen.  In uw huis is het lekker warm en het licht komt van buiten. Het leuke eraan is dat u met recyclebare spullen gemakkelijk een raamtuintje kunt maken.

Op windowfarms kunt u een gratis instructie boek downloaden en zelf aan de slag gaan met uw raamtuintje.

Kweekbakje

Natuurlijk kunt ook lekker ouderwets met een kweekbakje aan de gang. Dit is heel eenvoudig en er komt geen aarde aan te pas! Alleen wat water in het speciale kweekbakje en de zaden zullen al binnen enkele dagen gaan kiemen. Bekende kiemgroentes zijn alfalfa, basilicum-kers, taugé en tuinkers.

Verse kruiden in de vensterbank

Vooral tijm, rozemarijn, munt of basilicum gedijen goed op een warme en lichte vensterbank. En het is natuurlijk reuze handig als u tijdens het koken de verse kruiden direct bij de hand hebt.

Deel deze pagina: