bouwkundigekeuring

Verborgen gebreken, wees voorbereid

13/06/2019 - "Tijdens bezichtigingen bent u natuurlijk ook nieuwsgierig naar de staat van de woning. Zouden er verborgen gebreken zijn? Eerlijk is eerlijk, als ze verborgen zijn weet ik het zelf ook niet," aldus makelaar Martijn Verbeek Wolthuys.

"Wij hebben wel kijk op bouwkundige zaken, maar meestal adviseren we u een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dat kunnen wij voor u organiseren en inplannen. We stellen u meerdere bureaus voor, waar u een keuze uit maakt. Vervolgens gaat een inspecteur secuur te werk en maakt een uitgebreid rapport. Ervaring leert dat er bij een ouder huis altijd wel voor zo'n €5.000 aan gebreken wordt geconstateerd, want er mankeert altijd wel iets.

De keuring kan als een voorbehoud in het onderhandelingstraject worden opgenomen. Dit zullen wij u zeker adviseren. Het beste moment om de keuring uit te voeren is als we een mondelinge overeenkomst hebben bereikt, anders is het zonde van de kosten. Die bedragen toch snel zo'n €400,- tot €500,-.

Het is wel belangrijk dat we van tevoren de verwachtingen afstemmen; wat doen we als er serieuze gebreken zijn? Bij een grote tegenslag heeft u dan geen gedoe, want dan gaat u of opnieuw om de tafel of u tekent niet."

De meest voorkomende verborgen gebreken zijn:

  • asbest, meestal geeft het bouwjaar van de woning al een hoop kennis hierover prijs;
  • leidingen, in oude huizen is het leidingwerk nog wel eens van lood;
  • het dak en houten kozijnen, inscten als de boktor kunnen flinke schade aanrichten;
  • daarnaast is het verstandig goed naar de cv ketel te kijken. 

Bij het aankopen van een woning is het verstandig een aankoopmakelaar mee te nemen, niet alleen voor de onderhandelingen, maar ook voor advies, het organiseren van zaken (bouwkundige keuringen) en een scherpe blik. 

 

Deel deze pagina: