Voordeel voor huizenkopers jonger dan 35 jaar

27/11/2020 - Goed nieuws voor jongeren: om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren heeft het kabinet op Prinsjesdag een wetsvoorstel ingediend om de overdrachtsbelasting voor jongeren (tot 35 jaar) te verlagen naar 0%. Tijdens het debat begin november bleek dat de kamer het voorstel te vrijblijvend vond, omdat er geen grenzen worden gesteld. Als iemand zich een woning van een miljoen kan veroorloven, kan hij of zij die overdrachtsbelasting ook wel betalen. Daarom is vanaf 1 april a.s. de restrictie van kracht dat dit voorstel geldt voor woningen tot € 400.000,-. Doel van dit wetsvoorstel is de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren.

Wat betekent dit in de praktijk? We vroegen het aan Leendert Boerefijn van Opmaat financieel adviseurs:

“Nu is de overdrachtsbelasting voor iedereen nog 2%. Op een woning van € 350.000,- betaalt u dus € 7.000,-, die u na 1 januari niet meer hoeft te betalen. Dat is een behoorlijk bedrag. Woningzoekers onder de 35 jaar die nu een huis kopen, adviseren we dan ook om de overdracht van de woning na 1 januari te laten plaatsvinden. Verkopers vinden dit vaak geen probleem.
Deze regeling geldt overigens niet alleen voor starters, ook als u bijvoorbeeld van een appartement naar een gezinswoning wilt verhuizen, heeft u recht op die vrijstelling, zo lang u maar jonger bent dan 35 jaar en zelf in de woning gaat wonen.
De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk: is één van de kopers 35 jaar of ouder en de andere jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn of haar deel 2% belasting. De persoon die jonger dan 35 jaar is betaalt geen belasting over zijn of haar deel. U kunt één keer gebruik maken van dit voordeel.

Bent u geïnteresseerd in een woning die meer dan € 400.000,- kost, zorg er dan voor dat de overdracht van de woning voor 1 april plaatsvindt. Daarna is voor woningen vanaf dat bedrag de reguliere overdrachtsbelasting van 2% weer van kracht."

Deel deze pagina: