Vrijheid en liefde voor Leiden: Leidens Ontzet 2019

08/10/2019 - Het is al geruime tijd traditie onder veel Leidenaren: 3 oktober vierden ze massaal het Leidens Ontzet. De avond ervoor – 2 oktober – genoten veel mensen van de feestelijke stoet door de stad, ook wel ‘Taptoe’ genoemd. De Taptoe is een eerbetoon aan Prins Willem van Oranje en de helden van Leidens Ontzet uit 1574.

In 1574 leed de bevolking honger, omdat de Spanjaarden de stad omsingeld hadden en op 3 oktober bevrijden de watergeuzen de stad. Dit werd ook dit jaar weer groots gevierd met live optredens, haringen witte brood en hutspot, liederen van Koraalzang en de kermis. Alleen voor deze gezelligheid zou je toch al in Leiden willen blijven wonen of naar Leiden verhuizen!

In mei van dit jaar besloot het Leidse college dat er op de feesten van 2 en 3 oktober tijdens Leidens Ontzet voor het eerst gebruik gemaakt gaat worden van eco-glazen met statiegeld. Op deze manier moet het (zwerf)afval en het eenmalig gebruik van plastic worden teruggedrongen. Voor het milieu betekent dit zo’n 10.000kg minder afval. Wat een mooi initiatief.

Deel deze pagina: