Woning verduurzamen

Woning verduurzamen is voor niemand rendabel

03/09/2020 - Het Planbureau voor de Leefomgeving (24-08-2020) heeft onderzoek gedaan naar de kosten voor het verduurzamen van een woning en de opbrengsten daarvan. Het terugverdienen van deze investering kan lukken, maar dat duurt heel lang.

In het onderzoek zijn de huidige energierekeningen van verschillende typte huishoudens vergeleken met de energierekeningen na verduurzaming. Hieruit blijkt dat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten die de investeringen met zich meebrengen. Voorbeeld: Een huishouden dat zijn woning van energielabel D verbeterd naar energieneutraal met label B ziet zijn totale woonlasten maandelijks met 50 euro dalen. Na 30 jaar is de investering van 35.000 euro voor een gasloze woning, zonnepanelen en een warmtepompen nog niet terugverdiend.  
 
In het klimaatakkoord moeten alle Nederlandse woningen in 2050 energieneutraal zijn. De meeste eigenaren wachten met het verduurzamen omdat de investeringen momenteel te groot zijn. Zonder extra subsidies is het verduurzamen van de woning financieel gezien nog niet haalbaar.  

Woning wordt wel meer waard 
Bert den Adel, makelaar bij De Koning makelaars: ‘U verdient dan misschien niet 1,2,3 uw investering terug, maar uw woning wordt wel meer waard. Besluit u in de toekomst uw woning te verkopen, dan levert een huis met een hogere energielabel meer op dan een woning met een lagere energielabel. Daarnaast betaald de woningkoper liever iets meer voor een woning die direct klaar is om te betrekken met een hoge energielabel dan een woning die nog verduurzaamd moet worden. Kijk dus ook naar de lange termijn waardeontwikkeling van uw woning.’ 

Energielabel 
Heeft u een woning op het oog en wilt u weten hoe energiezuinig deze woning is? Sinds 2015 is een energielabel registratie verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Op deze manier wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een woning. Onze makelaars kunnen u daar altijd over informeren

Deel deze pagina: